Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2022

Chromebook - Lenovo ThinkPad C13 Yoga G1

Serija prenosnikov ThinkPad je izredno priljubljena v poslovnem svetu, tudi pri Monitorju smo pogosto priporočili računalnike te serije. Gre za zelo zadržane prenosnike, ki se držijo uveljavljenih smernic pri oblikovanju in funkcijah. Tokrat smo preizkusili model C13 Yoga – gre za prvi prenosnik ThinkPad, ki smo ga v roke dobili z nameščenim operacijskim sistemom Google ChromeOS.

Prenosnik je eleganten, oblikovanje je občutni korak naprej od klasičnih črnih modelov ThinkPad. Preizkušeni model je imel ohišje v temni, skoraj zeleno modri barvi, s tremi logotipi na pokrovu – napis ThinkPad krasi še majhna, rdeča LED-svetilka, v ločenih vogalih sta še napisa »Chrome« ter »Lenovo«. Aluminijasto ohišje deluje zelo kakovostno in je natančno izdelano z elegantnimi linijami. Dva tečaja sta dovolj trdna, da se vibracije ne prenašajo na zaslon, zmoreta pa tudi obrat nazaj za 180 stopinj. Prenosnik lahko torej postane tudi tablica, tako kot to drži pri vseh Lenovo napravah z imenom Yoga. Pri prenosnikih z operacijskim sistemom Windows je to morda manj koristno, tu pa nameščamo tudi aplikacije, napisane za Android.

O ChromeOS smo že večkrat pisali – gre za Googlov operacijski sistem, zasnovan na Linuxu, ki deluje pod predpostavko, da je večina našega dela vezana na spletne strani. Poleg samega brskalnika Chrome vključuje še Googlovo pisarniško okolje, vključno z elektronsko pošto, s koledarji in fotografijami. Ali to za delo zadostuje ali ne, je seveda vprašanje posameznika. Največja omejitev bodo namenski programi, napisani za okolje Windows, denimo računovodski programi ali kaj podobnega, ki jih tu ne bomo mogli poganjati. In, seveda, Microsoftova pisarniška (ne spletna) zbirka – Googlova sicer zmore sicer veliko, ne pa tudi vsega, kar je Microsoft razvil v zadnjih desetletjih. Odpadejo tudi igre, ki so pogosto napisane predvsem za Windows, a to pri takem prenosniku niti ni tako pomembno.

Ima pa ChromeOS močnega aduta, ki smo ga že omenili – možnost uporabe aplikacij, napisanih za Android. Na prenosniku je klasični Google Play Store, znotraj njega pa dostop do aplikacij. Nekatere sicer niso prilagojene velikosti zaslona in delujejo v »telefonskem« načinu, a vseeno je na voljo morje res solidnih in koristnih. Še celo Jezne ptiče smo lahko odigrali! Sicer to ponujajo tudi Windows 11, a le prek Amazonove trgovine za Android, ki v Sloveniji (še?) ni na voljo.

Strojna oprema ni naredila ravno najboljšega vtisa. Vgrajen je procesor AMD Ryzen 3 3250C, različica 3250U, namenjena ravno računalnikom Chromebook. Gre za varčen procesor, ki ima le dve jedri, a večnitno tehnologijo, je pa zasnovan na starejši, 14-nanometrski tehnologiji Zen 1. Ne gre ravno za hiter procesor, a je za delo, ki ga opravljamo v sistemu ChromeOS, dovolj, večja omejitev je omejena količina pomnilnika. 4 GB je danes po našem mnenju za tako napravo premalo. Še na telefonih smo vajeni na več, tudi za le brskanje po spletu bo to resna omejitev. Vgrajen je SSD velikosti 128 GB, kar sicer ni ravno veliko, a bo za ta sistem dovolj, saj je prenosnik namenjen rabi v navezi z oblačnimi storitvami. Zasnova je več kot dovolj varčna, prenosnik je v mešanem ciklu zdržal prek šest ur, pri bolj povprečni rabi pa lahko mirno računamo na deset ur in več delovanja.

Kakovost izdelave smo že omenili, zelo dobre so tudi ostale fizične lastnosti. Tipkovnica je odlična, ponudi zelo dober povratni odziv, na sredini je celo rdeča krmilna paličica, stalnica prenosnikov ThinkPad. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, pod njo je povprečno velika sledilna ploščica, nad katero so tudi tri samostojne fizične tipke, zraven je bralnik prstnih odtisov. Zaslon je odličen – gre za matriko IPS s svetlečo prevleko, seveda je občutljiv na dotik. Diagonala meri 13,3 palca, dovolj za kompaktno napravo, čeprav je okoli zaslona kar nekaj roba.

Na levi strani najdemo glavnino vmesnikov – dva USB-A, en USB-C (ta je namenjen tudi napajanju prenosnika), izhod za slušalke ter bralnik pomnilniških kartic microSD. Na nasprotni strani sta še en USB-C in izhod HDMI. Glede na tanko ohišje lahko rečemo, da ponuja prenosnik več vmesnikov, kot bi pričakovali, tudi več od tipičnih hibridnih prenosnikov.

Lenovo ThinkPad C13 Yoga je odličen prenosnik, tudi ChromeOS je za tiste, ki delajo predvsem na spletu, zelo dobra izbira. Ima pa ta preizkušena sestava resno hibo v količini pomnilnika. Le 4 GB je danes enostavno premalo, tudi za manj zahtevne uporabnike, saj so današnje spletne strani kar »težke«, sploh če imamo odrtih več video zavihkov (Youtube).

Lenovo ThinkPad C13 Yoga G1

Trajanje delovanja: 6 ur, 23 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 9

Mere: 30,7 × 21,2 × 1,6 cm, 1,5 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 3 3250C, 2,6 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Google ChromeOS

Cena: 449 EUR

Prodaja: Notesniki.si

Za: Cena, enostavno delovanje ChromeOS, možnost tablične uporabe z aplikacijami Android.

Proti: Količina pomnilnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji