Objavljeno: 10.3.2005 18:11 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-S100

Casio Exilim EX-S100 je žepni model zelo majhnih mer, s precej trdnim ohišjem, ki je predvsem zelo tanko. Pravzaprav je fotoaparat le za malenkost večji od sicer trenutno še vedno najmanjšega modela Sony Cybershot DSC-T1. Če je ohišje ugodno majhno in trdno, pa omogoča precej slab prijem, saj je precej drseče (kljub hrapavi površini za palec na hrbtni strani ohišja). Na hrbtni strani ima precej velik zaslon LCD z diagonalo 51 mm, ki pa je nekoliko zrnat (ločljivost je 84.000 pik) in pod umetno svetlobo precej utripa. Poleg njega so tipke za upravljanje, ki so dokaj solidne, tipki za menu in zaslon sta le nekoliko majhni. Menuji so sicer dobro oblikovani in tudi prosojni (tako da vidimo tudi izrez, kadar kaj nastavljamo), le nekoliko bolj razčlenjeni bi lahko bili, saj je fotografiranju namenjen le en zelo dolg menu.

Tipalo ima efektivno ločljivost 3,14 milijona pik, kot alternativa največji ločljivosti 2048 × 1536 pa so na voljo še tri manjše ločljivosti, tudi ločljivost 1600 × 1200, ki je še primerna za razvijanje fotografiji do velikosti 10 × 15 cm. Tudi objektiv je v kovinskem ohišju, aparat pa je za delo pripravljen v malo več kot sekundi. Goriščna razdalja je med 36 in 102 milimetra v formatu leica (gre torej za 2,8-kratni optični zum), svetlobna jakost pa je precej slaba, saj sega od 4 do 6,6, kar pomeni, da je aparat za delo pri slabi svetlobi precej neprimeren. Tudi zaradi slabe notranje bliskavice, ki lahko osvetljuje do največ 2 metra oddaljene objekte. Ostriti je mogoče od 40 cm naprej, v makro načinu pa od 14 cm naprej. Pri ustvarjanju makrov je ostrenje zmerno natančno, večinoma deluje, vedno pa mu vseeno ne uspe "zakleniti" prave ostrine. Omenimo tudi, da je zumiranje izvedeno precej sunkovito, saj objektiv ne pozna ravno veliko položajev med najmanjšo in največjo goriščno razdaljo.

Kar zadeva kakovost zajemanja, lahko zapišemo, da se Casio izkaže precej dobro. Občutljivost za šum je sicer zmerna, nekaj je tudi cvetenja na robovih (oboje je kar razumljivo, saj ima tipalo diagonalo le 1/3,2 palca), a zelo v omejenem obsegu in s prostim očesom praktično nevidno. Dobre so tudi barve, ostrina in dinamika pa sta povprečni. Je pa slabo samodejno določanje temperature bele, ki optimalno deluje praktično le pri dnevni svetlobi, medtem ko v vseh drugih vrstah svetlobe odpove. K sreči ima aparat šest prednastavitev temperature za različne vrste svetlobe, pa tudi ročni zajem, ki seveda daje najbolj točne rezultate. V vsakem primeru ugodna kakovost fotografije za tako majhno napravo.

Casio Exilim EX-S100

Razred: žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 3,14 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-102 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 4-6,6; ostrenje 40 cm-neskončno (14-40 cm makro); čas od 1/2000-4 s; doseg bliskavice do 2 m; občutljivost ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 98.800 tolarjev.

Prodaja: Tobos, (01) 433 23 33, www.tobos.si.

Za: Zelo majhne mere ohišja, dokaj dobra fotografija.

Proti: Slaba svetlobna jakost objektiva, malo ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji