Objavljeno: 26.4.2005 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP760

Že februarja smo preizkusili najnovejše Canonove večnamenske brizgalnike, ki temeljijo na tiskalniški seriji Pixma. Izkazali so se kot odlični, med modeli brez vgrajenega faksa pa je bil najboljši MP750. "Kuj železo, dokler je vroče", si verjetno misli Canon in omenjeni model še dodatno nadgrajuje - z modelom MP760. Če bi hoteli na hitro končati, bi rekli, da je MP760 le MP750 z bralnikom pomnilniških kartic, barvnim zaslonom LCD (za uporabniški vmesnik in pregledovanje in delno urejanje fotografij na pomnilniških karticah) in optičnim bralnikom, ki lahko po novem bere tudi prosojnice oz. diapozitive, vendar brez podajalnika za optični bralnik.

Ker gre vendarle za odličen izdelek, ponovimo, kaj vse ponuja. Tiskalniški del (enak kot pri iP4000) temelji na petbarvnem modelu, ki poleg običajnih štirih barv (črna, svetlo modra, vijolična in rumena) uporablja še dodatno črno barvo, ki ni suspenzijska in je tako boljša za tiskanje fotografij. Kakovost tiska je odlična, tako na navadnem kot na posebnem papirju, čeprav so fotografije nekoliko preveč žive in tako zlagane. Vendar vsekakor všečne povprečnemu očesu. Tiskalnik je silno hiter, saj za pet strani besedila potrebuje le 52 sekund, za fotografijo, veliko 10 × 15 cm (na svetlečem papirju v najboljši kakovosti), pa le minuto. Vgrajen je obračalnik, ki omogoča tiskanje na obe strani, vendar je tiskalnik pri takem delu bistveno počasnejši kot pri tiskanju na le eno stran. Papir vložimo v kaseto pod tiskalnikom, po želji pa lahko uporabimo tudi podajalnik na zgornji strani. Priložen je prilagojevalnik za tisk na CD-Rje oz. DVDje (če imajo ti mat površino). Na sprednji strani je bralnik pomnilniških kartic, prek katerega je moč fotografije pretočiti v računalnik ali neposredno natisniti. Slednje lahko postorimo tudi iz vsakega fotoaparata, združljivega s Pictbridge. Fotokopiranje v barvni tehniki je zelo hitro (pet revialnih strani v treh minutah in 21 sekundah) in tudi kakovostno, medtem ko je črno-belo na obeh področjih le povprečno. Optično branje je hitro in zelo kakovostno. Priložen je tudi program OCR (Omnipage SE), ki prepoznava šumnike.

Bralniški vmesnik je zelo dober in omogoča tudi hkratno branje več diapozitivov ali negativov.

Kot rečeno, lahko po novem beremo tudi diapozitive. Predloga, v katero vstavimo diapozitive (in druga, v katero vstavimo filmski trak), se nekoliko špartansko vpne na stekleno bralno podlogo, nato pa jo z zgornje strani presvetli močna svetloba. Izkaže se, da svetloba le ni dovolj močna, saj so izdelki nekoliko temačni, vendar se to opazi le pri težavnih diapozitivih z veliko temnimi toni. Nekoliko smo bili razočarani tudi nad ostrino, ki bo zadovoljila le povprečne uporabnike. Pohvaliti pa moramo bralni programski vmesnik, ki med drugim (nastavljanje tudi posameznih barvnih krivulj) omogoča tudi hkratno branje več diapozitivov oz. slik s filmskega traku (tudi negativnega).

MP760 je odlična večnamenska naprava z ugodno ceno odtisa. Pravzaprav ima le dve hibi: je nadpovprečno velika in zato nekoliko nerodna, uporabniški vmesnik na njej pa je angleški in ne več slovenski, kot je bil pri modelu MP 750 z znakovnim sivinskim LCDjem. Pogrešamo tudi prepoznavanje papirja, vendar to Canonovim (in Epsonovim) modelom očitamo že leta.

Canon Pixma MP760

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 102.900 tolarjev..

Izmerjena cena ČB odtisa: 21 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 62 tolarjev.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji, (01) 585 34 11.

Za: Ločene kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dobro tiskanje in kopiranje. Dober optični bralnik (tudi za diapozitive). Tiskanje na obe strani, dve poti za papir. Tiskanje na CD. Nizka cena odtisa. Barvni LCD.

Proti: Nekoliko počasno črno-belo kopiranje, nima slovenskih menujev kot njegov predhodnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji