Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2008 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP610

Odlični večnamenski brizgalnik Canon Pixma MP600 je dobil naslednika, MP610. Žal se že na prvi pogled premalo razlikuje od predhodnika, da bi lahko upravičil nekoliko višjo ceno.

Za začetek smo zato podrobneje preučili, kaj je novinec sploh pridobil. Najbolj očitne so nekoliko manjše mere ter rahla izguba teže. S tehničnega vidika je novosti teže opaziti, predvsem gre izpostaviti zmožnost samodejnih izboljšav pri izpisovanju fotografij s pomnilniške kartice in hitrejši zagon naprave. Povišala se je tudi največja ločljivost optičnega bralnika, ki je zdaj 4800 × 9600 pik na palec.

A resnici na ljubo je že predhodnik s svojimi zmožnostmi rahlo izstopal iz povprečja, zato ne preseneča, da tudi na tej napravi najdemo pregleden 2,5-palčni barvni zaslon LCD, preprost menu, dva zmogljiva podajalnika papirja, infrardečo povezavo in zmožnost tiskanja na plošče CD. Povsem enak je tudi sistem barvil. Brizgalnik še vedno uporablja pet ločenih kartuš, od tega dve različni črni, se je pa povečalo število luknjic na posamezni glavi, vendar to žal ne prispeva k povišanju hitrosti, kot bi morda pričakovali.

Na naših preizkusih se je tiskalnik, podobno kot večina drugih Canonovih toplotnih brizgalnikov, odlično obnesel. Se pa izmerjeni časi niso bistveno razlikovali od tistih, ki smo jih izmerili pri predhodniku, zato se nam poraja vprašanje, čemu sploh narediti model, ki je skorajda enak prejšnjemu. Nad izpisom besedila nismo imeli nikakršnih pripomb, kakovost izpisa je primerljiva z laserskimi tiskalniki, le barva se nam ni zdela povsem črna. Pri izpisu fotografije na foto papir se tiskalnik še posebno izkaže, barvni prelivi so lepo vidni, barve ravno dovolj izrazite, spet pa je moč opaziti temno sive tone na mestih, kjer bi pričakovali povsem črno barvo. Fotografije so po kakovosti skoraj povsem primerljive s tistimi iz profesionalnih foto tiskalnikov, še vedno pa ostaja problem cena izpisa. S konkurenco pa povsem opravi, ko poleg kakovosti upoštevamo še hitrost izpisa. Manj zadovoljni bomo, če poskušamo fotografijo natisniti na povsem navaden pisarni

Naprava nam poleg izpisovanja ponuja tudi možnost optičnega branja in kopiranja. Optični bralnik je med bolj zmogljivimi, v škatli pa najdemo tudi program OCR, ki dobro prepoznava šumnike. Kopiranje je dostopno prek gumbov na napravi, menu pa nam kljub preprostosti ponuja dovolj nastavitev. Več pripomb smo imeli nad kakovostjo izpisa pri kopiranju. Optični bralnik je sicer zadovoljivo hiter, a so se pri črno-belem kopiranju prikazale moteče vodoravne črte, sam izpis pa je bil precej medel. Prevladovali so predvsem srednji sivinski toni. Nič bolje ni bilo z barvnimi kopijami, tudi tu so bile barve neizrazite, horizontalnih črt pa nismo opazili.

Ta večnamenska naprava je namenjena uporabnikom doma in v manjših podjetjih. Vsekakor je ena boljših v svojem razredu in dostojna naslednica svoje predhodnice. Razmeroma visoka je le cena odtisa, a smo tega pri novejših Canonih že vajeni. Razlike med njima so premajhne, da bi lastniki MP600 lahko razmišljali o menjavi, za vse druge pa je nakup smotrn.

Canon Pixma MP610

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 10.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 226,63 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 0,12 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,36 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitro delovanje, zelo dober izpis na svetleč papir, tiskanje na CD, barvni LCD.

Proti: Cena izpisa, manj izrazit izpis črne barve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji