Objavljeno: 26.2.2008 00:54 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2008 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP520

Canon je svoje večopravilne brizgalnike razdelil na seriji MX in MP. Razlika je le v dodanem faksu, ki ga slednje nimajo. Eno od teh, model MP520, smo dodobra preizkusili. Gre za model srednjega ranga, ki je namenjen zahtevnejšim domačim uporabnikom. Obljublja kakovosten tisk fotografij, hkrati pa tudi možnost optičnega branja in seveda kopiranja.

Na videz lično oblikovan stroj je povprečnih mer, teža sedem kilogramov in pol ni pretirana. Na zgornji strani najdemo optični bralnik, poleg njega dvignemo barvni zaslon, pod katerim se skriva nekaj funkcijskih tipk, med njimi tudi vrtljivo kolesce za navigacijo po menujih. Papir gre zadaj na enega od dveh pladnjev, na sprednji strani pa so še vratca, ki pokrivajo bralnik pomnilniških kartic. Podprte so vse najbolj razširjene, torej CF, SD, MS, xD, za neposredno tiskanje iz fotoaparatov pa je na voljo PictBridge.

Med preizkusom hitrosti se je tiskalnik zelo dobro odrezal, med sorodnimi Canonovimi napravami pa se je uvrstil med cenejšim MP210 in dražjim MP610. Pet strani besedila je natisnil v štiriinštiridesetih sekundah, v najhitrejšem načinu potrebuje le pet sekund manj. Je pa zato kakovost med prvim in drugim bistveno manjša kot pri večini brizgalnikov. Vektorsko sliko je pri najboljši kakovosti na navaden papir natisnil v minuti in sedeminštiridesetih sekundah, točno dve minuti več pa mu je vzelo pri svetlečem papirju. Bitno sliko velikosti A4 natisne na svetleč papir v slabih treh minutah (2:54), seveda spet pri najboljši kakovosti. Fotografijo značilne velikosti 10 × 15 cm natisne pri uporabi foto papirja v minuti in šestih sekundah. Vsi časi so med najboljšimi v svoji kategoriji. Podobno je pri hitrosti optičnega branja, čeprav se tu hitrosti med napravami bistveno manj razlikujejo.

Pohvalimo pa lahko tudi kakovost izpisa. Podrobnosti so lepo vidne, prehodi odlični. Malce težav ima pri črno-belem prehodu v načinu CMYK, pri katerem prehitro tiska povsem črno, a take težave ima veliko brizgalnih tiskalnikov. Bitna slika in fotografija sta predvsem na svetlečem papirju zelo dobri, razumljivo sta malo slabši pri tisku na navaden papir.

Cena same naprave je vsekakor konkurenčna, za 132 evrov dobimo dober tiskalnik z obilico dodatnih funkcij. Cena izpisa je med višjimi.

Canon Pixma MP520

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 132 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 12 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska, kakovost izpisa.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji