Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP4700

Nova Pixma iP4700 je trenutno Canonov paradni konj med barvnimi brizgalniki velikosti A4 za poslovno in domačo rabo. Nad njim so na cenovni in kakovostni lestvici le še profesionalni foto brizgalniki.

Pixma iP4700 je zelo podobna svojemu predhodniku iP4600 in je tako kot slednja odeta v klavirsko črno svetleče ohišje, drugačen je le rob okrog vrha tiskalnika, ki ni več srebrn, temveč nekoliko temnejši. Prav tako je tiskalnik ohranil možnost tiskanja le prek vmesnika USB, kakšnega omrežnega dodatka ali pa celo WLAN vmesnika, ki so se začeli pojavljati med novejšimi brizgalniki, prav tako ni zaslediti. Tiskalnik omogoča neposredno tiskanje z združljivih fotoaparatov s pomočjo vmesnika PictBridge, vmesnik bluetooth pa bomo pri njem prav tako iskali zaman. Vhod za napajalni kabel se skriva zadaj levo, priključek za USB vmesnik pa stoji zadaj na desni strani. Oba sta postavljena tako, da izklapljanje in vklapljanje ni težko delo, tudi ko je tiskalnik postavljen povsem ob steno. Predvsem v primeru kabla USB je to zelo pomembno pri neposrednem tiskanju fotografij iz fotoaparata.

Tiskanje poteka po postopku toplotnega brizganja na papir in deluje tiho, vsaj v primerjavi z nekaterimi konkurenti. Omogoča tudi tiskanje na posebne optične nosilce, kot so plošče DVD in blu-ray, pa tudi tiskanje na obe strani mu ni tuje. Pri tiskanju besedila je tiskalnik približno 20 % hitrejši od predhodnika, pri tiskanju fotografij pa se v praksi izkaže za nekoliko počasnejšega. Tiskanje na fotografski papir pri najvišji kakovosti ga sicer upočasni v primerjavi s tiskanjem na navadni papir, vendar je s časom okrog dveh minut kljub vsemu dosti hitrejši od številnih konkurentov. Zares zamudno je le tiskanje na obe strani, saj je tiskalnik za 9 strani dolgo poročilo porabil nekaj manj kot 4 minute, to pa ga hitrostno še vedno uvršča pred iP4600.

Celo v najhitrejšem načinu pa ohrani dovolj kakovosten izpis, da povsem zadostuje vsakdanjim potrebam. Tudi sicer je kakovost izpisov zelo dobra, barve so živahne in delujejo pravilno, predvsem v načinu "standard" (način, ne stopnja kakovosti), ko programska oprema ne posega v barvne nastavitve.

Pri programski opremi se skriva tudi največja novost, ki jo ponuja glede na predhodnika, in sicer ta omogoča dobre samodejne popravke svetlosti, kontrasta in barv presvetlih ali pretemnih fotografij. Programski vmesnik je enostaven in razumljiv in omogoča ravno prav možnosti, da ostaja pregleden.

Omeniti velja tudi dva podajalnika papirja. Prvi stoji na dnu in drugi na vrhu tiskalnika. To omogoča, da tiskalniku v zgornjega namestimo fotografski papir in v spodnjega navadnega. Ta možnost je resda zelo uporabna, vendar tiskalnik na primer med samodejnim prilagajanjem glave zahteva v zgornjem predalniku navaden papir, to pa lahko uporabnika nekoliko zmede.

Canon Pixma iP4700 bi lahko na kratko opisali kot enostaven, kakovosten, razmeroma hiter in cenovno dostopen tiskalnik, namenjen predvsem domačim uporabnikom, ki je na voljo za razumnih 99 evrov, to glede na kakovost izpisa ni veliko.

Canon Pixma iP4700

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 99 EUR.

Cena ČB strani: 0,11 EUR.

Cena barvne strani: 0,27 EUR.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si.

Za: Hitrost barvnega izpisa, kakovost izpisa, kakovost hitrega izpisa, dva predalnika za različne vrste papirja, tiho delovanje.

Proti: Cena izpisa, počasno tiskanje na obe strani, v določenih razmerah malenkost počasnejši od predhodnika, občasna zmeda z dvema predalnikoma za papir.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji