Objavljeno: 8.3.2005 20:30 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor November 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP4000 in iP5000

Canonovi brizgalni tiskalniki pred leti niso bili ravno tehnično dovršeni, v zadnjih letih pa lahko o njih rečemo ravno nasprotno (čeprav je po tržnem deležu Canon "šele" tretji, za Hewlett-Packardom in Epsonom). Kakovost tiska dosega in včasih presega konkurenco, v hitrosti tiska pa jim le ta komajda sledi. Kljub temu bi se dalo pri Canonovih brizgalnikih še marsikaj spremeniti in dodati. Z novo serijo tiskalnikov Pixma, ki smo jo premierno videli že julija, se Canon loteva nekaterih rešitev, ki jih je doslej ponujala le konkurenca.

Tiskalnika Pixma iP4000 in iP5000 sta po novem najmočnejša Canonova štiribarvna tiskalnika in bosta nadomestila zdajšnji model i865. To pomeni, da imata za vsako barvilo svojo, ločeno barvilno kartušo (enako kot predhodnik). V oči pade popolnoma drugačna zunanjost, ki v Canonov svet prinaša nekatere novosti. Tako imata tiskalnika vodoravno kaseto za papir, ki zagotavlja, da je tiskalnik vedno pripravljen za delo in pri tem nima zvitega papirja (v podajalniku se papir sčasoma zvije). Hkrati je na voljo tudi podajalnik na zgornji strani, ki ga lahko uporabimo za drugačen tip papirja, morda za svetleči, fotografski papir (tudi velikosti A4). Med obema vhodoma izbiramo s tipko na sprednji strani ali iz gonilnika. Kaseta za papir deluje nekoliko nezanesljivo (še posebej, ko jo je treba raztegniti, s čimer na sprednji strani gleda iz tiskalnika), vendar med tiskanjem nismo imeli težav. Na sprednji strani je možno odpreti še posebna vratca, kamor lahko vstavimo priloženo plastično predlogo za tiskanje na plošče CD/DVD (kar je zmogel tudi že model i865). Na sprednji strani je še vtičnica USB, ki je namenjena priklopu digitalnih fotoaparatov, ki podpirajo Pictbridge, in omogoča neposredno tiskanje iz le-teh.

Vgrajen je tudi obračalnik za tiskanje na obe strani, kar je pri brizgalnikih precejšnja redkost (čeprav je to že pred leti premogel Hewlett-Packardov tiskalnik Deskjet 990c). Canon je obračalnik doslej ponujal le kot dodatno opremo za tiskalnike i865 in i965. Izkaže se, da je tiskanje na obe strani v iP4000 in iP5000 zelo počasno. Ob vklopu takega tiskanja (preizkušali smo tiskanje besedila v privzeti kakovosti na navaden papir) se delo tiskalne glave opazno upočasni (27 sekund za prvo stran namesto običajnih 11), po vsaki natisnjeni lihi strani pa tiskalnik še 18 sekund počaka in suši list, preden ga povleče nazaj "v delo". Pet listov smo tako po obeh straneh potiskali v slabih šestih minutah, medtem ko za deset enostranskih strani potrebujemo manj kot dve minuti. Bolj moteča kot počasnost pa je slaba kakovost tiska. Skoraj težko je verjeti, vendar gonilnik ob vklopu tiskanja na obe strani dejansko zmanjša količino izbrizganega črnila in s tem kakovost. Izdelki, potiskani na obeh straneh, so tako bistveno slabši od tistih, ki so potiskani le na eni strani. Res nenavadno!

Če tiskamo na obe strani, tiskalnika samodejno (brez opozorila!) znižata kakovost tiska. Levo besedilo, natisnjeno na eno stran, desno besedilo, ki je bilo tiskano na obe strani.

Tiskalnika imata avtomatsko kalibracijo (kar pomeni, da ima tiskalna glava tudi majhen optični bralnik, ki oceni natančnost izpisa in temu primerno prilagodi gonilnik), žal pa ni vgrajeno prepoznavanje papirja, ki ga imajo Hewlett-Packardovi in Lexmarkovi tiskalniki. Slednje bi predvsem začetnikom zelo olajšalo delo (večina uporabnikov pač ne loči med desetimi različnimi vrstami posebnega papirja, ki jih ponuja gonilnik).

Oba tiskalnika "napolnimo" z ločenimi barvilnimi kartušami, in sicer črno, vijolično, rumeno in svetlo modro. S tem, da sta črni kartuši dve - eno (suspenzijsko) gonilnik uporabi pri tiskanju na navaden papir, drugo ("navadno") pa za tiskanje fotografij. Na pogled je tiskalna glava obeh tiskalnikov enaka, vendar je tista pri modelu iP5000 zmogljivejša, saj naj bi zmogla tiskati kapljice volumna le 1 pl (v resnici to zmorejo le foto črna, svetlo modra in vijolična glava, medtem ko rumena tiska s kapljicami volumna 5 pl, navadna črna pa s 5 in/ali 30 pl). To je najmanj, kar danes zmorejo brizgalni tiskalniki, in pričakovati je bilo, da bo posledica silno droben in skoraj neviden raster pri bitni slikah. Izkazalo se je, da to drži, saj posameznih pik s prostim očesom ni videti, temveč jih lahko vidimo le pod povečevalnim steklom (ne nazadnje Canon navaja, da ima tiskalnik ločljivost kar 9600 × 2400 pik na palec). Tam je tudi lepo vidno, da so pike tiskalnika iP4000 (najmanj 2 pl, enako kot pri predhodniku i865), večje. Vendar pa lahko zatrdimo, da je končni izdelek obeh tiskalnikov rastrsko enako dober, saj pik, kot rečeno, ni videti. Vendar pa ima iP5000 očitno nekoliko drugače prednastavljen gonilnik, saj njegovi izdelki niso tako rdečkasti in "naviti" kot tisti, ki jih izdeluje iP4000 (obrazni odtenki so nekoliko preveč rožnati).

Različni strokovnjaki za brizgalne tiskalnike že kar dolgo razlagajo, da manjša posamezna kapljica v osnovi pomeni tudi počasnejše tiskanje (če so le drugi parametri, kot je npr. hitrost brizganja kapljic, enaki), saj je za pokritje enake površine treba izbrizgati več kapljic. Da to drži, je zelo dobro vidno prav pri primerjavi iP4000 in iP5000, saj je slednji pri izdelavi najkakovostnejših fotografij bistveno (40-45 %!) počasnejši (kljub temu da 1 pl glave ob prekrivanju večjih površin brizgajo tudi večje, 5 pl kapljice). iP4000 vrhunsko fotografijo velikosti 10 × 15 cm natisne v minuti, iP5000 pa v minuti in pol (pri čemer je tudi slednje precej bolje od kateregakoli drugega "necanononovskega" konkurenta). Sicer pa sta oba tiskalnika enako hitra pri poslovnih oblikah tiskanja - besedilo, poslovna poročila. Za pet strani besedila potrebujeta 54 sekund, 9 strani poslovnega poročila pa natisneta v dveh minutah in 18 sekundah. Oboje velja za odlično, čeprav je najnovejši Hewlett-Packardov Deskjet 6540 nekoliko hitrejši.

Cena odtisa obeh tiskalnikov je enaka tisti, ki smo jo izmerili pri starejših modelih - 21 tolarjev za črno-belo in 62 tolarjev za barvno stran lahko označimo za ugodno.

Canon Pixma iP4000

Vmesniki: Vzporedni, USB.

Cena: 45.000 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 21 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 62 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene barvne kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dober črno-beli in barvni odtis. Najcenejši odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik.

Proti: Nima prepoznavanja papirja. Nekoliko rožnate barve. Počasno in slabo tiskanje na obe strani.

Canon Pixma iP5000

Vmesniki: USB.

Cena: 59.980.

Izmerjena cena ČB odtisa: 21 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 62 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Ločene barvne kartuše, tiho in hitro delovanje. Zelo dober črno-beli in barvni odtis. Najcenejši odtis. Možnost tiskanja do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe. Kaseta za papir in podajalnik. Vgrajen obračalnik. Zaradi majhne pike skorajda neviden raster.

Proti: Nima prepoznavanja papirja. Zaradi zelo majhne pike nekoliko počasnejše tiskanje v najboljši kakovosti. Počasno in slabo tiskanje na obe strani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji