Objavljeno: 24.6.2008 10:19 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma iP2600

Canonov novi brizgalnik, model Pixma iP 2600, nadomešča starejši model iP 2500 na spodnjem delu cenovne in zmogljivostne lestvice. Namenjen je predvsem domačim uporabnikom, ki bi si želeli občasno natisniti nekaj fotografij oziroma drugih barvnih dokumentov.

Gre za stilsko dovršeno napravo ugodnih mer, predvsem v višino meri razmeroma ugodnih štirinajst centimetrov. Tudi svetleča črna plastika deluje bolje kot večina dolgočasnih, sivih škatel. Papir naložimo zadaj, na sprednji strani pa žal manjka "pravi" odlagalnik, natisnjen papir se namreč nalaga na plastičen, razmeroma ozek jezik, ki ga potegnemo ven iz kratkega pokrova, ki sicer pokriva sprednjo odprtino. Zaslon LCD in kake funkcijske tipke bomo zaman iskali, enako velja za bralnik pomnilniških kartic in PictBridge povezavo za fotoaparate.

V Canonu se hvalijo s solidno hitrostjo, 22 črno-belih strani na minuto ter 17 barvnih. Čeprav teh številk v praksi ne dosežemo, je tiskalnik kljub temu zadovoljivo hiter pri večini opravil. Še najslabše se je obnesel pri najvišji, tako imenovani "draft" hitrost, ko je za pet strani dolg dokument potreboval kar 45 sekund, pri navadni hitrosti pa si je za enako besedilo vzel 54 sekund. Tudi pri barvnem tisku ne blesti, tu se vsakih nekaj strani popolnoma ustavi. Za poslovno poročilo na devetih straneh je tako potreboval celi dve minuti in pol. Pri uporabni svetlečega papirja gre vse še malo počasneje, bitno sliko velikosti A4 natisne v slabih štirih minutah, fotografijo velikosti 10 × 15 cm pa (prav tako na svetleči papir) v minuti in 44 sekundah.

Tudi kakovost ni nič posebnega, lahko rečemo, da je zadovoljiva. Pri prelivih se vidi kar nekaj rastra, barve pa so zgolj povprečne. Tudi podrobnosti ne izstopajo, medtem ko je besedilo podpovprečne kakovosti. A za marsikaterega nezahtevnega uporabnika bo kakovost več kot dovolj dobra, saj je tiskalnik le en člen celotnega postopka.

Malce slabša kakovost tiska ter slabša opremljenost sta predvsem kompromis za izredno nizko ceno tiskalnika. S ceno 80 evrov velja za enega cenejših tiskalnikov na trgu, škoda le, da to ne velja tudi za ceno izpisane strani. V tiskalniku sta le dve kartuši, ena črna in ena barvna, obe pa spraznimo zelo hitro. Končna cena izpisa je tako 25 pri črno-belem oziroma 47 centov pri barvnem tisku.

Canon Pixma iP2600

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Ocena za hitrost: 8.

Ocena za kakovost: 6.

Ocena za opremljenost: 5.

Ocena za ceno izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 80,40 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 25 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 47 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Cena, velikost tiskalnika.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji