Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon MX330

Canon ima v svoji liniji veliko naprav za vse okuse, potrebe in (finančne) zmožnosti. Novi model MX330 je nekje v zlati sredini večopravilnih naprav, ki imajo poleg tiskanja še optični bralnik, možnost kopiranja in faks. Gre za eno izmed cenejših naprav, ki že vključuje samodejni podajalnik za lažje oziroma hitrejše optično branje, kopiranje in faksiranje daljših dokumentov.

Slednjega lahko na prvi pogled tudi spregledamo, saj se plastični nosilec pospravi v linijo z zgornjo površino naprave. Ta je sicer dokaj klasično oblikovana, ohišje je iz dvobarvne kombinacije svetlo sive in črne plastike. Prazen papir gre zadaj, natisnjen pa se nabere spredaj na plastičnem pladnju. Nalepka na napravi s ponosom pove, da se slednji ob tisku odpre sam, a to Canonovi tiskalniki počno že kar nekaj let. Morda pa so z nalepko le želeli na to funkcijo opozoriti Monitorjeve preizkuševalce (in seveda uporabnike).

Malce razočarani smo bili nad izbiro vmesnikov, saj je na voljo le USB. Za doplačilo si lahko omislimo tudi modri zob, a mi bi raje videli vsaj navadni omrežni vmesnik. Nekateri konkurenčni modeli nam po podobni ceni že ponujajo brezžični omrežni vmesnik (denimo HPjev Photosmart Plus, katerega preizkus najdete v prejšnji številki). Naprava ima v desnem spodnjem robu vmesnik pictbridge za tisk neposredno iz fotoaparatov, nima pa bralnika pomnilniških kartic.

Hitrost izpisa je večinoma zgolj povprečna, pri nekaterih preizkusnih datotekah pa je MX330 dejansko najpočasnejša naprava med večopravilnimi brizgalniki. V Canonu so pri specifikacijah zelo pošteni, nazivna hitrost tiska je sedem in pol strani pri črno-belem ter štiri in pol strani pri barvnem tisku. Ta realna ocena je posledica novega ISO standarda za merjenje hitrosti tiskalnikov, ki smo ga v Monitorju že omenili. Naš preizkus s tiskom besedila ima malce večjo pokritost z barvo kot pri omenjenem ISO preizkusu, tako smo namerili približno pet strani na minuto. Konkretno je za pet strani besedila v obliki DOC potreboval 57 sekund, pri uporabi barv (devet strani, ki zajemajo tudi nekaj barvne grafike) pa dve minuti in 17 sekund (oziroma slabe štiri strani na minuto). Očitno smo pri tem preizkusu malce bliže omenjenem standardu. Uporaba najvišje kakovosti in svetlečega papirja poteka pri novem Canonu povprečno hitro - za fotografijo velikosti 10 × 15 cm si je vzel minuto in 36 sekund, za bitno sliko v velikosti A4 pa tri minute in 54 sekund.

MX330 je po kakovosti izpisa dobra naprava, podobno kot večina Canonovih tiskalnikov iz serije Pixma. Cenovno ni nič posebnega, pri 136 evrih je pohvalno, da so vključili samodejni podajalnik, škoda, da niso dodali še kakega omrežnega vmesnika. Malce drag je tudi izpis; za stran črno-belega tiska bomo odšteli 14 centov, stran barvnega tiska pa velja 26 centov.

Canon MX330

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB.

Cena: 136 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 14 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 26 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si.

Za: Samodejni podajalnik.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji