Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Junij 2015

Brskalnik na robu

Novi Microsoft je precej bolj ponižno podjetje, kot v časih dominacije Oken in PCjev. Mobilne naprave in splet so znova neosvojeno področje, namizju pa grozijo stare in nove alternative. Za vrnitev na pota stare slave pri Microsoftu pripravljajo prenovljen operacijski sistem, katerega del bo tudi čisto nov brskalnik, Microsoft Edge.

Domača stran Monitorja v brskalniku Microsoft Edge. Cortana nam pojasnjuje, kaj je »Android«.

Domača stran Monitorja v brskalniku Microsoft Edge. Cortana nam pojasnjuje, kaj je »Android«.

Zadnje mesece iz Redmonda prihajajo presenetljive novice. Po velikem neuspehu »brezkompromisnih« Oken 8 nam že nekaj časa v predogled ponujajo še nedokončana Okna 10, ki bodo kar leto dni po dokončni predstavitvi na voljo kot brezplačna nadgradnja. Menda naj bi bila to tudi zadnja Okna, označena kot povsem nova različica, saj naj bi se v prihodnje zgolj še samodejno redno nadgrajevala.

Pomemben element novih Oken bo tudi »čisto nov« spletni brskalnik, ki so ga razvijali pod vzdevkom Špartanec, nedavno pa je dobil tudi ime – Microsoft Edge. Novo ime ni ravno sveža domislica, saj povzema ime novega sistemskega gradnika za upodabljanje HTML. Tudi trenutni sistemski brskalnik Oken, Internet Explorer (IE), z meta oznako, v kateri uporabimo besedico »edge«, prisilimo v najbolj svež način delovanja. Na koncu so nam predstavili še novi logotip, ki je spet le malo prikrojena črka E z nekakšno orbito, ki ga uporablja tudi naš stari znanec. Nič kaj spodbuden uvod za nekaj »čisto novega«, kajne?

In vendar se zdi, da bo Microsoft Edge korenito zarezal v nakopičeno šaro, ki se skriva pod pokrovom sodobnih različic IE. Navsezadnje bo v nekaterih v novih Oknih še vedno na voljo tudi IE (nekoliko osvežen in pokrpan), saj Edge ne bo podpiral nekaterih specifičnih aplikacij, ki so bile napisane prav za IE, in jih kar mrgoli v intranetih številnih podjetij, ki uporabljajo Microsoftove strežnike. Po drugi strani bo Edge privzeti brskalnik v Oknih 10 (če vmes spet ne poseže kak protimonopolni urad), kar pomeni, da bo za številne uporabnike osebnih računalnikov, tablic in telefonov z Okni ostal prvo in edino okno v splet.

Zanimiva vgrajena zmožnost je označevanje spletnih strani. Označen del lahko shranimo ali delimo z znanci.

Zanimiva vgrajena zmožnost je označevanje spletnih strani. Označen del lahko shranimo ali delimo z znanci.

Microsoftova razvojna ekipa spletnega brskalnika že od novembra 2014 v spletnem dnevniku (blogs.windows.com/msedgedev) kar pridno beleži njegove razvojne mejnike. Prva objava je sicer opisovala izboljšave IE-ja, med drugim tudi kar največjo združljivost z obstoječim spletom skozi živi način »edge«, že januarja letos pa so najavili projekt Špartanec, čisto nov brskalnik za Okna 10. Od dne, ko je Microsoft v prvi vojni brskalnikov premagal Netscape, je IE postal poglavitno Microsoftovo orožje v še enem poizkusu zajezitve in prikrojitve uspešnega standarda. Njegove posebnosti so še danes vir srda številnih spletnih mojstrov, vendar se spletni razvoj z IE na srečo ni ustavil. Danes ne le, da imamo druge uspešne brskalnike, kot so Firefox, Chrome, Safari …, imamo tudi druge nadvse uspešne operacijske sisteme, ki so precej bolj zvesti odprtim standardom (nekateri so celo zrasli iz brskalnika). Edge je tako Microsoftov odgovor na izzive sedanjosti in prihodnosti, ki zahtevajo sodoben, s standardi skladen in s preteklostjo čim manj obremenjen spletni brskalnik.

Od aprila je nov brskalnik del tehničnega predogleda Oken 10, ki si ga lahko namestimo v osebni računalnik, tablico ali telefon. Navkljub zdaj že znanemu imenu se v sistemu še vedno imenuje Project Spartan (ogledali smo si različico Oken 10 z zaporedno številko gradnje 10.074). Tako kakor večina Oken izdelek še ni povsem dokončan, vendar že ponuja nekatere novosti. Najbolj zanimiv je pogled v drobovje, saj so v spletnem dnevniku že objavili, da so odstranili prek 300 programerskih vmesnikov in 6 dokumentnih modelov, ki jih je podpiral IE. To je iz kodne osnove odneslo prek 220.000 programskih vrstic. Po drugi strani so dodali 49 novih večjih zmožnosti in nekaj tisoč združljivostnih popravkov, kar je prineslo novih 300.000 vrstic. Sekira je padla na ActiveX in razširitve BHO (Browser Helper Objects), ni več različnih dokumentnih modelov, ampak je Edge ves čas skrajno inovativen (»on edge«) s kar največjo združljivostjo s standardi. Nove, še ne povsem standardizirane ali preizkušene zmožnosti bo mogoče nadzirati s stikali na naslovu »about:flags«. Poslavljata se tudi jezika VBScript in VML (za vektorske slike, zamenjal ga je standardni SVG). Nestandardni posegi v CSS (filtri in prehodi DirectX) ter DOM (attachEvent, currentStyle) so prav tako pozabljeni. Odplaknilo je tudi kup IE-specifičnih tehnologij, ki jih sodoben splet ni sprejel (Active Documents, nadzor tiskanja, nadzor varnosti, filtri MIME, dodatni protokoli in odrezki Web Slices …). Vse to pomeni, da Edge ne bo mogel uporabiti nobenega od obstoječih dodatkov za IE. Microsoft bo neposredno v Edge vgradil podporo za PDF in animacije Flash, obljubljajo pa tudi nov model razširitev, za katerega pa še ni jasno, ali bo nared do objave prve različice Oken 10 (verjetno ne in bo nadgradnja sledila).

Poleg zaznamkov je na voljo tudi bralni seznam, na katerega lahko shranimo zanimive strani. Edge lahko njegovo vsebino prikaže brez navlake, ki je pogosta na spletni strani.

Poleg zaznamkov je na voljo tudi bralni seznam, na katerega lahko shranimo zanimive strani. Edge lahko njegovo vsebino prikaže brez navlake, ki je pogosta na spletni strani.

Navzven je Edge precej podoben sodobnim brskalnikom, seveda v skladu z modnimi zapovedmi Oken 10. Vmesnik, v katerem prevladujejo zavihki in minimalna orodjarna, je še en očiten vpliv Googlovega brskalnika Chrome, kar danes povzemajo vsi brskalniki. Nekaj zanimivih zmožnosti že deluje, po drugi strani pa v Edge še ne deluje nekaj tako osnovnega, kot je pregled zgodovine brskanja. Morda pripravljajo kaj posebej inovativnega? Zanimiva novost je vgrajen pomočnik Cortana, ki nam lahko poišče informacije, povezane z označenim besedilom na spletni strani. V promocijskih videoposnetkih Microsoft zelo poudarja zmožnost izrezovanja in označevanja odlomkov na spletni strani. Pri konkurenci je to domena dodatkov, Edge pa za to skrbi sam. Označene strani ali njihove odlomke si je mogoče shraniti in jih deliti z drugimi. Edge poleg običajnih zaznamkov ponuja tudi seznam za branje (reading list), kamor lahko shranimo strani, ki bi jih radi prebrali pozneje, Edge pa bo z njih odstranil vso navlako, ki jo na izvirni spletni strani pogosto srečamo in nam otežuje branje. Splet gre za funkcionalnost, ki ji drugje strežejo posebni dodatki. Prednost dodatkov je sicer, da delujejo med različnimi sistemi in brskalniki, zato za uporabnike, ki so jih že vajeni, Edge ne bo prava zamenjava, vsaj dokler tudi sam ne omogoči zmogljivih razširitev.

Podpora spletnim standardom je trenutno še nizka, a že presega zadnji Internet Explorer.

Podpora spletnim standardom je trenutno še nizka, a že presega zadnji Internet Explorer.

Obljube po boljši podpori spletnim standardom in zgolj enemu, sodobnemu dokumentnemu modelu, so verjetno iskrene, a Microsoftove programerje čaka še precej dela. Naše hitro preverjanje trenutne različice na spletišču html5test.com je dalo izid 350 (od 555). Za primerjavo: zadnji Chrome 42 doseže številko 524, Firefox 449, IE 11 pa je že sedaj slabši, s 336.

Za vse, ki se tako ali drugače ukvarjamo s spletom, je Edge dobra novica in obet lepših časov. Če bodo v Redmondu sledili javno zadanim ciljem, bo novi brskalnik prinesel nekaj svežega zagona in večini uporabnikov, ki v Oknih nikoli ne spremenijo privzetih nastavitev, prinesel sodoben, zmogljiv in bistveno varnejši spletni brskalnik. Vprašanje pa je, ali lahko Edge obrne trend in prepriča tudi katerega od prestopnikov. Za kaj takega bo potrebnega še veliko dela in tudi nekaj prepričljivejših inovacij. Vsekakor pa je konkurenca, če je poštena, vedno dobrodošla.

Microsoft Edge

Spletni brskalnik (tehnični predogled)

Proizvaja: Microsoft

Na voljo: del Oken 10 za osebne računalnike, tablice in telefone

Splet: www.microsoft.com/edge

✓    Obetajoč nov začetek

✗    Potrebnega je še veliko dela

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji