Objavljeno: 31.8.2007 18:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Brother HL-2030

Tiskalnik HL-2030 je Brotherjev vstopni model na trgu osnovnih, črno-belih laserskih tiskalnikov. Gre torej za preprosto in cenovno ugodno napravo, ki je kakor nalašč za manjše pisarne in za domače uporabnike. Že po obliki in velikosti lahko sklepamo na njegovo poslanstvo, z maso šest in pol kilogramov pa bo brez težav našel mesto na delovni mizi. Od priključkov je na voljo le USB, a to niti ne preseneča.

Preprostost se nadaljuje pri gonilnikih. Ti se namestijo hitro in brez težav, tudi njihova uporaba je nezapletena. Obljubljena hitrost šestnajst strani na minuto bo kar držala, med našim preizkusom smo izmerili celo stran več. Konkretno to pomeni tisk petnajst strani na minuto in tri sekunde, za devet strani dolgo poslovno poročilo z grafikoni pa potrebuje 39 sekund. Malo počasnejši je ob tisku prve strani, 17 sekund namreč ni ravno dober rezultat. Pri tisku Photoshopove datoteke v ločljivosti 600 dpi si je vzel štirinajst sekund, kar je za tak tiskalnik povsem povprečno. Malce več težav smo imeli pri višji ločljivosti, 1200 x 600 dpi. Tiskalnik je namreč opremljen le z osmimi megabajti pomnilnika, tako da nam je najprej natisnil stran, na kateri je pojasnil, da je prišlo do napake zaradi pomanjkanja pomnilnika in da bo slika v pomanjšani ločljivosti (reduced resolution). Sliko je sicer natisnil, vendar je bila kakovost bistveno slabša kot pri tisku v 600 dpi. Pri drugih izdelkih ni imel težav, za Corelovo datoteko (600 dpi) je potreboval povsem enako časa kot za bitno sliko, torej štirinajst sekund, v ločljivosti 1200 dpi pa le dve sekundi več. Petdeset strani natisne v treh minutah in desetih sekundah, A4 PDF pa v relativno hitrih štirinajstih sekundah.

Kakovost je na pričakovani ravni. Besedilo je povsem solidno, pri prehodih pa se vidi nekaj rastra. Pri višji ločljivosti se vidi premalo podrobnosti, kljub temu pa je bolje kot pri 600 dpi. Cena natisnjene strani je 2,6 centa in to ga uvršča nekako v sredino med tovrstnimi tiskalniki. Tega pa ne moremo trditi za ceno tiskalnika, ki je najnižja v tem razredu. Sto šestnajst evrov za laserski tiskalnik je vsekakor zelo malo. HL-2030 je tako odlična izbira za vsakogar, ki potrebuje preprost in cenovno ugoden tiskalnik za tisk črno-belih dokumentov.

Brother HL-2030

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni črno-beli).

Ločljivost: 2400 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predala), GDI; 8 MB.

Cena: 116,40 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena.

Proti: Hitrost in kakovost izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji