Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2014 | Teme: brezžično

Brezžični hitrostni prvak

Če v spletne iskalnike vpišemo izraz usmerjevalnik (oziroma njegov angleški prevod) in pogledamo med fotografije, je prva naprava, ki se pokaže, Linksysov stari, a legendarni WRT54G oziroma njegove izpeljanke. Po več letih pa je končno prišel naslednik.

Stari Linksys WRT54G in novi WRT1900AC.

Stari Linksys WRT54G in novi WRT1900AC.

Novinec se imenuje WRT1900AC, tako kot pri predhodniku se v imenu skriva teoretično najvišja hitrost (ki sicer nima kaj dosti zveze z dejansko hitrostjo) in najnovejši standard, ki ga usmerjevalnik podpira. V tem primeru gre seveda za IEEE 802.11ac, podpira pa tudi vse standarde za nazaj.

Podobnosti s predhodnikom oziroma z družino WRT54G pa je zelo, zelo malo. Navzven sicer uporablja podobno oblikovanje oziroma barvno kombinacijo, a je ohišje skoraj še enkrat večje. Pravzaprav je to največji brezžični usmerjevalnik, namenjen domačim uporabnikom, kar smo jih preizkusili. Naprava tehta dva kilograma! Ne, nismo se zmotili, zares je velika in težka, preseneti tudi majhen ventilator, ki ga vidimo čez hladilne reže (v Linksysu tudi opozarjajo, da teh rež ne smemo zakriti) in kar nekaj velikih hladilnih reber. Ventilator se je sicer med našim preizkusom bolj redko vklopil (le pri res velikih in daljših obremenitvah).

Predhodnik je bil eden prvih usmerjevalnikov, ki smo jim lahko namestili neizvirno programsko opremo, med njimi je najbolj znana DD-WRT (v Monitorju 5/11 smo objavili intervju z enim izmed samo treh razvijalcev DD-WRTja, Alešem Majdičem). Da, DD-WRT je dobil ime po Linksysovem usmerjevalniku WRT … S tem smo dobili še obio nastavitev in možnosti, brez težav smo usmerjevalnik navili tudi do nezdravih (za njegovo delovanje, seveda) hitrosti. V Linksysu trdijo, da je tudi novi usmerjevalnik pripravljen za menjavo programske opreme in da se že pogovarjajo z razvijalci DD-WRTja. Slednji pa so pred kratkim na spletni strani objavili, da se res pogovarjajo z Linksysom (oziroma konkretno s podjetjem Belkin, ki ima v lasti tudi Linksys), a še ne morejo zagotoviti, da bodo kdaj res podpirali WRT1900AC.

Uporabniški vmesnik je pregleden in hiter, do njega pridemo tudi prek Linksysove storitve v oblaku.

Uporabniški vmesnik je pregleden in hiter, do njega pridemo tudi prek Linksysove storitve v oblaku.

Grafični prikaz odjemalcev zna biti koristen pri več priklopljenih napravah, hitro vidimo, katero omrežje uporabljajo (torej 5 GHz ali 2,4 GHz), preverimo pa lahko tudi prenos podatkov za vsako napravo posebej.

Grafični prikaz odjemalcev zna biti koristen pri več priklopljenih napravah, hitro vidimo, katero omrežje uporabljajo (torej 5 GHz ali 2,4 GHz), preverimo pa lahko tudi prenos podatkov za vsako napravo posebej.

Tu se skupne lastnosti tudi končajo – če je bil predhodnik presenetljivo poceni (oziroma je ponujal odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo), je novinec povsem drugačna naprava. Gre za enega  najzmogljivejših (in tudi najdražjih) domačih usmerjevalnikov. Zadaj je poleg gigabitnega omrežnega priključka za priklop v splet (WAN) na voljo tudi gigabitno stikalo s štirimi omrežnimi vmesniki. Zraven je še vmesnik USB 3.0 in kombiniran vmesnik eSata/USB (tokrat 2.0). Na napravo namreč lahko obesimo različne zunanje naprave, ob uporabi zunanjega diska ima tudi funkcije strežnika NAS, vgrajeno ima podporo za prenos medijskih vsebin prek DLNA in UPnP (nima pa strežnika iTunes).

Pri programski opremi je zanimiva možnost upravljanja prek storitve v oblaku Linksys Smart WiFi. Ta omogoča poln dostop do usmerjevalnika, ponujajo pa tudi aplikacije za pametne telefone. Uporabniški vmesnik je kar pregleden, v njem lahko enostavno spremljamo vse priključene naprave (in njihove naslove IP in MAC), spremljamo stanje priključenih diskov, vključenih funkcij itd. Usmerjevalnik ponuja praktično vse, kar bi si želeli, od ločenega omrežja za goste do omejevanja dostopa do spleta (po uri in napravi, recimo), požarnega zidu, podporo DynDNS, skratka težko najdemo manjkajočo funkcijo. Resda je kakšna možnost manj, kot smo vajeni pri napravah najvišjega kalibra – ne moremo, recimo, nastaviti, da bi omrežje 5 GHz delovalo le po standardu AC (lahko pa nastavimo samo delovanje N). Čudno, a verjamemo, da bodo to s časom dodali prek nadgradnje programske opreme. Lahko pa pohvalimo, da podpira usmerjevalnik tako način Wireless Bridge kot Wireless Repeater.

Hitrost!

Ko smo zagnali hitrostni preizkus, ki je že leta enak, smo sprva podvomili o rezultatih, saj so bili enostavno predobri, vsaj v primerjavi s preteklimi preizkusi. Priznajte, da se 540 Mb/s sliši kar nekako preveč! Odstopanje je posledica standarda 802.11 AC, ki pozna različne hitrostne razrede, tako za oddajnik kot za sprejemnik, preizkusni Linksys pa podpira vse, kar je najnovejšega. Preizkusili smo ga v navezi z Linksysovim sprejemnikom, ki podpira »hitrostni razred 1300 Mb/s«, dosedanje preizkuse pa smo opravili z D-Linkovim ključkom DWA-182, ki podpira hitrosti »do 867 Mb/s«. Na voljo pa so tudi usmerjevalniki in sprejemniki AC, ki podpirajo še nižjo hitrost, »433 Mb/s«. Vse številke smo dali v narekovaj, ker gre seveda za teoretične ali pa »marketinške« številke, ki jih navajajo izdelovalci. Seveda te številke veljajo za hitrost pri frekvenci 5 GHz, standard AC namreč ne prinaša izboljšav pri 2,4 GHz.

Meritve so zbrane v tabelah, kjer smo vključili tudi nekaj najhitrejših usmerjevalnikov z zadnjega preizkusa. Pri tem velja poudariti, da ima novi Linksys približno primerljiv domet z najboljšimi modeli drugih znamk, ima pa izboljšan domet pri frekvencah 5 GHz. Tako je na prvi meritveni točki (na stopnišču nadstropje niže) še vedno dosegel povprečno hitrost 6 Mb/s, na zadnjem testu pa nam tam z nobenim izmed konkurentov ni uspelo vzpostaviti delujoče povezave.

Linksysov WRT1900AC je odličen usmerjevalnik, ki pa je v tem trenutku še nekoliko pred časom. V praksi je namreč še zelo, zelo malo naprav (telefonov, računalnikov, tablic, televizorjev), ki bi podpirale omrežja AC, pa tudi med njimi je vprašanje, kakšna je najvišja podprta hitrost. Usmerjevalnik je sicer zelo hiter v frekvenčnem območju 5 GHz, pri 2,4 GHz pa je sicer v zgornjem rangu, a so na voljo tudi hitrejši modeli. To, da se bo dalo zamenjati programsko opremo, ta hip še ni zagotovljeno, torej mu tega (še) ne moremo šteti v plus (pa tudi sicer takih »izmenljivih« usmerjevalnikov danes ni ravno malo), njegova daleč največja hiba pa je zelo visoka cena. Za 280 evrov, koliko želijo zanj, si lahko omislimo kar lepo število cenejših usmerjevalnikov.

Linksys WRT1900AC

Brezžični usmerjevalnik.

Izdeluje: www.linksys.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 280 EUR.

✓    Odlična hitrost pri 5 GHz, stabilnost delovanja, možnost nadzora na daljavo.

✗    Previsoka cena, trenutno še premalo naprav, ki bi podpirale standard 802.11ac pri takih hitrostih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji