Objavljeno: 26.8.2008 14:43 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij-avgust 2008

Brezžična harmonika, drugič

Z Logitechovo harmoniko (angl. "Squeezebox") smo se spoznali v marčevski številki naše revije. Tokrat predstavljamo še nekoliko bolj izpopolnjeno različico, imenovano Squeezebox Duet.

V kompletu dobimo dve napravi. Prva je zgolj nekakšen pretvornik digitalnega zapisa v analogni zvočni signal. Gre za črno škatlo s kar nekaj priključki (analogni "činč" avdio izhod, optični in koaksialni digitalni zvočni izhod ter omrežni ethernet in napajalni priključek), ki jo priključimo na glasbeni sistem in -pozabimo nanjo. Premore namreč zgolj eno lučko na sprednji strani, ki je hkrati tudi gumb, s katerim sprožimo prvo povezovanje daljinca in sprejemnika. Kasneje omenjeni gumb potrebujemo zgolj, če je povezava iz kakršnega koli razloga odpovedala. Poleg ožičenega vmesnika je seveda vgrajen tudi brezžični vmesnik po standardu b/g.

Srčika sistema je v drugi napravici - daljinskem upravljalniku. Na njem kraljuje barvni zaslon LCD

z diagonalo 6 cm, pod njim pa je vrtljivo upravljalno kolo in nekaj drugih pogosto uporabljanih tipk. Polnimo ga v priloženi stajici, litij-ionska baterija pa bo napravo poganjala kak dan ali dva brez polnjenja, odvisno od pogostosti rabe. Daljinec zna varčevati z energijo in to je rešeno nadvse domiselno. Vgrajen je namreč merilec pospeškov, ki prižge oz. aktivira daljinec takoj, ko zazna njegovo premikanje.

Občutek pri delu z daljincem je spodoben. Zaslon je visoke ločljivosti in izdatno osvetljen, kakovostna izdelava pa namiguje, da bi zadeva preživela tudi kak padec na tla - nekaj, čemur se te napravice vsekakor ne morejo izogniti. Želeli bi si edino nekaj večjo natančnost upravljalnega kolesa, ki zato zahteva nekaj privajanja.

Napravi med seboj komunicirata po standardu Wi-Fi. To prinaša precejšno prednost v primerjavi z običajnim delovanjem prek infrardečih žarkov, saj daljinca ni treba usmerjati neposredno proti napravi oz. sprejemniku - še več, upravljamo ga lahko tudi iz drugih prostorov, če jih le pokriva signal našega omrežja Wi-Fi. In če omrežja Wi-Fi še ne premoremo, se bosta napravi povezali sami med seboj v t. i. načinu "ad-hoc".

Daljinec poleg že omenjenega merilca pospeškov premore še nekaj drugih priboljškov. Pod pokrovom baterije je vgrajen bralnik kartic SD, na zgornji strani pa najdemo izhod za slušalke in celo oddajnik infrardečih signalov za upravljanje drugih naprav, npr. televizorja, ojačevalca itd. Tako kot v preteklosti preizkušeni Squeezebox tudi novi Duet podpira večino danes razširjenih vrst zapisa glasbe (mp3, wma, ogg, flac, itd.), ki jih predvaja iz računalnika v krajevnem omrežju, v katero namestimo strežnik SlimServer. Poleg tega lahko brskamo in predvajamo internetne zbirke glasbe in internetnih radijskih postaj. Omogoča tudi predvajanje podcastov in celo branje novic ob pomoči virov RSS. Vsemogočni multipraktik, torej.

A vse žal ni tako lepo. Celota ima namreč eno veliko napako - marsikatera zmožnost deluje slabo ali pa sploh (še) ne. Že prvi vtis je skazila podpovprečna odzivnost daljinca, saj je pogosto minilo tudi do 10 sekund od trenutka, ko smo pritisnili tipko, pa do dejanske spremembe glasnosti ali predvajane glasbe. Zato smo poskusili, če bi te težave morda odpravila nadgradnja strojne programske opreme. In res - predvajalnik je prek sistema samodejne posodobitve našel novo različico in po nekaj minutah je bila namestitev končana. Vsaj tako smo mislili - izkazalo se je, da je na predvajalniku še vedno starejša, tj. osnovna različica firmwarea, z vsemi hrošči in težavami vred. Z nekaj brskanja po spletu smo odkrili spletno stran (www.slimdevices.com/downloads/nightly/latest/trunk/), na kateri razvijalci skorajda vsak dan objavljajo nove različice programske opreme za daljinca (imenovanega tudi "Jive"), ki jih lahko ročno namestimo. To storimo ob pomoči pomnilniške kartice SD.

Z nadgradnjo se je zanesljivost delovanja drastično povečala, hkrati pa smo pridobili še to ali ono zmožnost. Še vedno pa velja, da je v tem trenutku veliko potenciala daljinca še neizkoriščenega: prej omenjeni oddajnik IR ni podprt, prav tako ni možno poslušanje glasbe prek priključka za slušalke na zgornji stranici daljinca. Pogrešali smo tudi možnost predvajanje glasbe s kartice SD, tako da daljinca zaenkrat ne gre uporabiti kot (priložnostni) prenosni predvajalnik ...

Gre za zanimivo rešitev, ki ponuja nekaj za praktično vsakogar. Pri tem pa izdelovalec očitno pričakuje zvrhano mero potrpežljivosti morebitnih kupcev, saj bodo le redki pripravljeni odšteti 400 evrov za napravo, ki sicer obeta veliko, a nihče ne more obljubiti, da bo ta ali ona zmožnost dejansko kdaj ugledala luč sveta.

Logitech Squeezebox Duet

Kaj: Brezžični omrežni predvajalnik glasbe in internetnih radijskih postaj.

Izdeluje: Logitech, www.logitech.com.

Cena: 399 EUR.

Prodaja: Eventus, www.eventus.si; Izid, www.izishop.net.

Za: Številne zmožnosti, preprosto upravljanje.

Proti: Izdelek v razvoju, visoka cena.

Celota ima eno veliko napako - marsikatera zmožnost deluje slabo ali pa sploh (še) ne. Že prvi vtis je skazila podpovprečna odzivnost daljinca, saj je pogosto minilo tudi do 10 sekund od trenutka, ko smo pritisnili na tipko, pa do dejanske spremembe glasnosti ali predvajane glasbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji