Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2010 | Teme: google

Boj za mobilne uporabnike

Boj za mobilne uporabnike

Tekma za uporabnike med izdelovalci operacijskih sistemov za mobilne naprave, kot so telefoni in tablični računalniki, še nikoli ni bila tako ostra kot v zadnjih mesecih. Apple in Google z novimi različicami izdelkov kar tekmujeta, kdo bo prej in bolje podprl posamezno funkcionalnost, ki smo je bili doslej vajeni le v osebnih računalnikih. Medtem pa tekma že terja prve žrtve. Nokia se je odločila, da bo spet prevzela nadzor nad operacijskim sistemom Symbian in dobesedno razpustila dosedanjo neprofitno organizacijo, v katero je v zadnjih letih vložila več kot 230 milijonov evrov.

18.11.

Apple iOS ponuja večjo kakovost in izbor ta hip, toda dolgoročno bo morda Google Android tisti, ki bo prevladal. Če to pride iz ust Steva Wozniaka, enega od dveh ustanoviteljev družbe Apple, trditev ni kar tako. Čeprav Wozniak nima nobenih zadolžitev v družbi Apple, je idejno še vedno blizu podjetju, ki ga je soustanovil, zato izjava še toliko bolj preseneča. Steve meni, da ima Android dolgoročno več funkcionalnosti in predvsem možnost, da deluje na napravah različnih izdelovalcev. Trdi, da utegne Android imeti enak vpliv na prihodnost mobilnih naprav, kot jih je imelo okolje Windows na področju osebnih računalnikov.

18.11.

Če želi Google z operacijskim sistemom resnično uspeti, mora še marsikaj postoriti in paziti na konsistentnost arhitekture. Mnogi menijo, da Android še vedno precej zaostaja na nekaterih področjih, denimo pri naboru in kakovosti dodatnih programov, kar je tudi posledica pomanjkljivih razvojnih orodij. Precej dvomov je tudi v dosedanji strategiji različic operacijskega sistema za različne naprave. Izdelovalec ene najbolj priljubljenih iger za mobilne naprave Rovio Mobile (igra Angry Birds) je tako potarnal, da bo moral za mobilne telefone z Androidom razviti dve različici igre - na manj zmogljivih modelih sedanja različica preprosto ne deluje pravilno. Fragmentacija operacijskih sistemov na več različic, ki živijo sočasno, se zgodovinsko ni nikoli ni izkazala za pravo potezo. Vprašanje je torej, kako bo Google skrbel za enovit OS, ki bo deloval na različnih telefonih in tabličnih računalnikih. Apple se je temu že prilagodil - iOS 4.2 je enoten za vse naprave v ponudbi.

3.11.

Apple iPad je zelo priljubljen tudi med glasbeniki, saj so zanj na voljo številne aplikacije domala profesionalne kakovosti. Da za snemanje glasbe danes zadostuje že tablični računalnik, bo poskrbela priljubljena skupina Gorillaz, ki svoj novi album snema zgolj z uporabo iPadov, pretežno kadar so na poti med koncerti. Člani z Damonom Albarnom na čelu trdijo, da so jih iPadi povsem prevzeli in ob tem sploh ne pogrešajo drugih namenskih snemalnih pripomočkov.

11.11.

Ali se bosta v bližnji prihodnosti elektronska pošta in družabna omrežja zlili v eno samo storitev? V družbi Gartner ocenjujejo, da bo v prihodnjih treh letih okoli petina vseh poslovnih uporabnikov začela uporabljati družabna omrežja kot osnovno orodje za elektronsko komunikacijo. Nedavna predstavitev poštne storitve s strani Facebooka to usmeritev samo še potrjuje. Po Gartnerju lahko celo pričakujemo, da bodo v prihodnjih letih z družabnimi omrežji povezali tudi stike, koledarje v priljubljenih odjemalcih (Outlook ...) in pametnih telefonih. Vprašanje pa je, kako se bodo na pritisk uporabnikov odzvala podjetja, ki želijo imeti nadzor nad pretokom poslovnih sporočil v podjetjih.

2.11.

Prihodi mobilnih naprav in umiritev razvoja osebnih računalnikov se vedno bolj pozna tudi v strategiji izdelovalcev sistemskih komponent. Podjetje Nvidia je tako nedavno oznanilo, da v prihodnje ne bodo več razvijali veznih naborov za osebne računalnike, ki so bili še nedavno poleg grafičnih čipov za izdelovalca glavni vir prihodka. Namesto tega bodo več vlagali v nadaljnji razvoj tako imenovanih sistemov na čipu (SoC), ki jih pri tem izdelovalcu poznamo pod imenom Tegra. Podobne signale dobivamo tudi iz AMDja, ki pospešeno pripravlja svoje procesorje AMD Fusion, ki bodo združevali procesor, grafiko in nabor na enem mestu. Toda sporočilo Nvidie je jasno - rast pričakujemo zlasti na področjih onkraj trga PC.

13.11.

Na prihod operacijskega sistema Windows 8 bomo morali počakati vsaj še dve leti, toda prvi orisi naslednje generacije se že kažejo in potrjujejo, da bodo naslednja Okna bistveno bolj oprta v računalništvo v oblaku kot doslej. Sodeč po nekaterih informacijah, ki izhajajo iz podjetja, bo Windows 8 uporabljal pomnilniški sistem v oblaku, če ne drugega za izdelavo varnostnih kopij podatkov. Prav tako bodo uvedli spletno trgovino za nakup in nameščanje aplikacij. Viri blizu Microsofta pa menijo, da je to le del strategije za izdatnejšo selitev funkcionalnosti v oblak. Na neki način je videti, da bo okolje Windows končno začelo izgubljati "odvečne kilograme", ki jih je pridobilo v vseh teh letih večanja števila funkcij. Cilje je med drugim ta, da bi s tem zagotovili tudi skoraj trenutni zagon sistema.

4.11.

Oracle po nakupu družbe Sun na žalost nadaljuje s potezami, ki so, milo rečeno, čudne. Po tem, ko je skupnost OpenOffice zaradi nestrinjanj zapustilo silno veliko avtorjev na račun paketa LibreOffice, zdaj organizacija Apache grozi, da bo zapustila združenje JCP, ki bdi nad razvojem Jave. Razlog je v tem, da Oracle noče podeliti certifikat za projekt Apache Harmony, ki je tekmec Oraclovemu OpenJDKju. Obenem so pri Oraclu tudi bistveno podražili letno podporo za bazo MySQL (s 600 na 2000 dolarjev na leto), to pa je razbesnelo spet tretjo skupino uporabnikov. Videti je, da so časi poceni ali brezplačnih izdelkov mimo in lastniki zdaj pričakujejo plačilo. Vprašanje pa je, ali se bo taka strategija obrestovala.

16.11.

Rock legende Beatlesi so po desetletjih zapletov in pogajanj vendarle pristali na planetu Apple. Marsikomu se to sicer ne bo zdelo nič posebnega, saj so skladbe britanskih legend vendarle že lep čas na voljo povsod drugod v spletu. Toda v ozadju leži desetletja star spor okoli tržne znamke Apple. Kot se bodo nekateri spomnili, so Beatlesi ustanovili založbo z imenom Apple in odtlej so (ali njihovi pravniki) zagovarjali pravico do tega imena. Temu so sledili številni spori v osemdesetih in devetdesetih, ki so se končali tako, da Beatlesov preprosto ni bilo v spletni trgovini iTunes.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji