Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Januar 2014

Biksajoča robota

Še pred nekaj leti so si gospodinjske pomočnice iz mesa in krvi lahko privoščili le redki, drugi smo jih občudovali v klasičnih angleških nadaljevankah ali filmih. Danes si lahko omislimo robota ali pa vsaj sesalno/pomivalnega robota.

V zadnjih nekaj letih so nas gospodinjske pomočniki(-ce) v obliki robotov v resnici kar zasuli(-e). Najprej sesalci, zdaj pa se počasi prebijajo tudi drugi, ki pometajo in pomivajo tla ali čistijo bazen. Na veliko žalost uredništva je namakanje v bazenu odpadlo, a smo se tolažili z mislijo, da bi lahko bilo še huje – eden od iRobotovih robotov je namreč Looj, ki čisti žlebove in jarke. No, mi smo preizkusili dva za notranjo rabo – Roombo 775 in Braavo 380.

Sesalec …

Roomba 775 je iz zadnje generacije iRobotovih sesalnih robotov. Ker se zmagovalnega konja oziroma robota ne menja, ni velikih revolucionarnih novosti, a so vse novosti dodatne izboljšave že tako solidne tehnologije.

Robot je še vedno v obliki nizkega valja, ki se lahko plazi pod kavči. Na prednjem koncu je še vedno le enojna vrteča se metlica, ki meče smeti proti sesalnemu delu. Tudi pred sesalnim delom sta dve široki metlici, ki dvigujeta smeti, da jih je laže posesati. Pogonski kolesi sta nameščeni na vsaki strani, vsako poganja svoj motor, kar omogoča Roombi vrtenje na mestu. Zgoraj je še par gumbov in velik okrogel gumb za vklop in izklop, ki je obenem tudi kazalnik stanja napolnjenosti baterije. Zadaj je precej velik zbiralnik za smeti skupaj s filtri Hepa, ki jih prve generacije niso imele. Roomba ne uporablja vrečk, temveč moramo vsebino zbiralnika izprazniti v smeti. Početje ni najbolj higienično, a redno praznjenje pomeni, da so smeti res tam, kamor sodijo, in ne v sesalcu. Prozorna plastika zbiralnika je v pomoč, če Roomba posesa kaj, česar ne bi smela, na primer lego kocke.

Prav to je najbolj pereč del rabe sesalnega robota. Tla morajo biti namreč približno pospravljena, da lahko Roomba opravi svoje delo. Večjim stvarem, kot so pohištvo in stene, se uspešno izogiba, manjše stvari posesa, težava pa je s srednje velikimi stvarmi (kockami, barvicami, nogavicami in podobnim), ki se rade zagozdijo pod Roombo in otežijo sesanje ali pa se, še raje, zagozdijo med krtače. Ker pa vsi vemo, da ima hudič, kadar ima mlade, teh veliko, se navadno kaj takega dogodi v težje dosegljivem kotu. V tem primeru zaslišite presunljive zvoke boja robota s tujkom. Ob srečnem razpletu robot po nekaj minutah sam prileze spet na plan in vleče za sabo navlako, ki mu je dala vetra, drugače pa ga morate izbezati sami. V slednjem primeru vam bo morda v pomoč Roombi 775 priloženi daljinec, ki omogoča vožnjo robota. »Morda« zato, ker deluje le, če je Roomba prižgana. Če robot zakinka, pa ste spet pri ročni inačici.

Po končanem sesanju se robot vrne do polnilne postaje, če mu seveda navidezni (ali običajni) zid ne zapre poti. To je še posebej udobno za redno sesanje, ko nas ni doma, saj lahko s časovnikom določimo dan in uro sesanja. Preostane nam le še redna praznitev zbiralnika smeti.

Pot čiščenja Rombe

Pot čiščenja Rombe

Roombin sistem navigacije je ostal enak kot pri dosedanjih modelih – nekoliko naključno butanje v stene in hitro menjavanje smeri. A Roomba je kljub temu polna tipal, ki to obnašanje malo omilijo – ultrazvočno tipalo, ki zazna steno, preden se robot zaleti vanjo, kontaktna tipala za dotik, tipalo stopnic, da ne pade po stopnicah, tipalo za smeti, da se bolj posveti lokalnemu čiščenju, in tako naprej. Učinkovitost sistema navigacije smo preverili na manjši sobi, veliki 2,8 × 2,5 m. Na eno stran smo postavili navidezni zid (v kompletu dobimo dva), ki preprečuje Roombi, da bi pobegnila v drug del stanovanja. Za nadzor smo uporabili kar fotoaparat, ki je poslikal pot Roombinega »očesa« – velikega osvetljenega gumba. Slika je nastala nekje na polovici čiščenja, po dobrih 13 minutah. Na levem delu je viden spiralen začetek čiščenja, Roomba pa se je nato sprehodila po skoraj vsej površini.

Roomba 775 med delovanjem v primerjavi s prejšnjimi generacijami deluje še nekoliko robustneje, kar je koristno. Pri tem pa je treba tudi pohvaliti izdelovalca, ki ohranja veliko delov združljivih za nazaj – navidezni zid, polnilna postaja, daljinec so vsi uporabni z Roombami izpred treh let (in nasprotno). Zaradi velikega števila premičnih delov je Roomba sicer nekoliko bolj občutljiva kot klasični sesalci in jo je treba zato redno čistiti. A sesalski robot je zasnovan modularno, tako da tudi zahtevnejša popravila v lastni režiji niso nemogoča. Večino rezervnih delov je mogoče naročiti kar prek spleta. Mi bi jih skorajda potrebovali, saj je Roomba v spletu okoliščin enkrat tudi zgrmela po stopnicah. Če ne bi videli, ne bi verjeli.

Da pa ne bi bilo vse tako dolgočasno, je Roomba na našem preizkusu govorila francosko, seveda z ženskim glasom. Ob tem se v uredništvu nismo zedinili, ali gre za napako ali želeno lastnost – namreč da Roomba igra vlogo mične francoske pomočnice tudi za tiste, ki si prave pomočnice iz podnaslova ne morejo privoščiti.

Roomba 775

Sesalni robot.

Kje: www.irobot.si

Cena: 600 EUR, akcija 500 EUR do novega leta.

✓    Primeren za vsakdanje sesanje.

✗    Cena, za učinkovito sesanje je treba prej pospraviti.

… in pomivalec

Lani je iRobot kupil podjetje Evolution Robotics, ki je izdelovalo čistilnega robota Mint Cleaner. Braava 380 je naslednik tega izdelka, ki je ohranil poprejšnjo kvadratasto obliko in manjšo velikost. Robot je namenjen suhemu in mokremu čiščenju gladkih površin. Pri tem uporablja krpe, ki jih pritrdimo na posebno namensko ploščo, ta pa se z magnetom pritrdi na robota. Namenske krpe je mogoče kupiti posebej, čeprav bi se z manjšo predelavo dalo uporabiti kar običajne krpe. Za mokro čiščenje je treba pred tem v poseben rezervoar natočiti vodo in čistilo, pri slednjem je treba paziti le, da ni agresivno. Vlaženje krpo je samodejno in zelo natančno – robot za sabo pušča le nekoliko vlažno sled in s presežki vode ne uničuje občutljivih tal (na primer parketa).

Braavi pri navigaciji pomagamo s posebno kocko z zvenečim imenom NorthStar, ki na strop projicira sicer očem neviden vzorec. Za razliko od Roombe Braava čisti veliko bolj načrtno – po končanju ene vrste se premakne malo vstran in ponovi vajo v drugo smer. To ponavlja, dokler je v dosegu navigacijske kocke. Tudi z Braavo smo naredili podoben posnetek čiščenja, pri čemer je posebej zanimivo mokro čiščenje, ki poskuša posnemati gibanje krpe. Pri čiščenju Braava naredi ovinek okoli predmetov, ki jih zazna, če pa ne zazna navigacije, jo poskuša najti. Braava ne sesa, zato je tudi manj glasna od večjega modela, prav tako je počasnejša, a to ni moteče.

Pot mokrega čiščenja Braave

Pot mokrega čiščenja Braave

Pot suhega čiščenja Braave

Pot suhega čiščenja Braave

Ima pa tudi nekaj slabih strani. Čiščenje tal je omejeno na dobrih 30 kvadratnih metrov mokrega čiščenja in nekaj več suhega. Najdaljši čas čiščenja naj bi bil do dve uri in pol (spet nekaj več pri suhem čiščenju), robot pa se po koncu čiščenja vrne v izhodiščni položaj. Na žalost robot nima časovnika, da bi se lotil čiščenja v naši odsotnosti. Prav tako mu poti ne moremo omejiti z navideznim zidom, temveč le s položajem navigacijske kocke (projektorja), a je to manj učinkovita rešitev. Dobra stran je to, da med sabo lahko sodeluje več Braav, ki si razdelijo delo. V primerjavi z Roombo ji manjka polnilna postaja. Ker pa je vtikač nameščen na spodnji strani robota, je izvajanje polnjenja precej nerodno.ž

Braava 380

Robot za mokro in suho čiščenje tal.

Kje: www.irobot.si

Cena: 300 EUR.

✓    Dokaj natančno pomivanje tal.

✗    Ni ga mogoče časovno sprogramirati.

Primerjava

Oba robota še nista primerna za temeljita čiščenja, a sta dovolj dobra za vsakdanja priložnostna opravila. Na grobo ju lahko primerjamo s najstnikom, ki smo mu naročili, naj pospravi sobo. V primerjavi z njim se robota ne zmrdujeta, niti ne ugovarjata navodilom. In pospravita takrat, ko ukažemo. Prav tako bosta počistila po vseh dosegljivih kotih, najstnik pa le tam, do kamor seže bežen pogled. A po drugi strani najstnik veliko bolje obvlada sesanje več sob, dosegljive pa so mu tudi stopnice in višje ležeči predeli. Na žalost noben robot ne bo prav uspešen pri večjih razsutih ali razlitih madežih, takrat bo še vedno treba uporabiti staro dobro ročno metodo. Glede na ceno sta oba robota precej dražja kot njuni neinteligentni sorodniki. A ob dobri organizaciji bosta vam (ali vašemu najstniku) lahko prihranila marsikatero uro čiščenja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji