Objavljeno: 28.5.2012 11:04 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: netbook, prenosnik, nenehni testi

Asus Eee PC 1225C

Eee PC, sicer začetnik razreda netbookov, se nam tokrat predstavlja v različici 1225C. Gre pravzaprav za klasični sodobni netbook, ki ima zaslon, velik 11,6 palca, in ločljivost 1366 x 768 pik, kakršno poznamo iz sveta večjih prenosnikov. Nad njim najdemo tudi spletno kamero, prav tako je pridobil tipkovnico skoraj polne velikosti in ohranil odlično avtonomijo, značilno za netbooke.

Novi Eee PC bo dobavljiv vsaj še v črni barvi, tokrat pa smo preizkusili različico iz plastike v barvi aluminija. Kakovostno grajeno ohišje je v primerjavi z manjšimi modeli nekoliko pridobilo na debelini, pod zaslonom, ki ga krasi črn rob, pa stoji tipkovnica, ki ji zamerimo nekoliko manj kakovostno zasnovo v primerjavi z večjimi Asusovimi prenosniki. Drsna ploščica je majhna, saj prostora na dnu ni ostalo veliko, vendar skupaj s kakovostnima in med seboj povezanima tipkama dobro opravlja svojo nalogo.

Za gladko delovanje sistema Windows 7 Home Premium je zadolžen novi Intelov dvojedrni Atom s kodnim imenom Cedar Trail, ki ničle in enice premetava s hitrostjo 1,6 GHz in naj bi bil dovolj zmogljiv tudi za predvajanje večine visoko ločljivih video vsebin. Kljub temu mu zahtevnejši formati pri polni visoki ločljivosti delajo težave pri predvajanju, ko se video zatika in ni gledljiv. Solidno se obnese zvočniški del, avtonomija malega Asusa pa je skoraj 7 ur in pol, to je več, kot ponuja večina večjih prenosnikov.

Razen optične enote je mali veliki Asus precej dobro opremljen, saj najdemo na levi strani dva vhoda USB 3.0, omrežni priključek in digitalni video izhod HDMI. Na desni je še en vhod USB in analogni izhod VGA, bralnik pomnilniških kartic SD ter vhod in izhod zvočne kartice.

Asus EEE PC 1225C je dovolj zmogljiv za večino pisarniških opravil, po zaslugi za ta razred velike tipkovnice pa je delo na njem presenetljivo udobno. Pogrešali smo sicer še nekoliko več procesorske moči, ki bi nam omogočala uporabo zahtevnejšega programa in ogled videa v polni visoki ločljivosti na poti. Cena 400 evrov se zdi v primerjavi s konkurenco postavljena razumno, pa čeprav za netbook ni pretirano ugodna. Priporočamo ga predvsem tistim, ki stavijo na prenosnost, saj ga odlikujejo dobre zmogljivosti, dobra avtonomija, opremljenost in uporabnost glede na zunanje mere.

Asus EEE PC 1225C

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 37.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 59.

Trajanje delovanja: 7:17.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 4.

Mere: 29,6 × 20 × 3,5 cm, 1,44 kg.

Značilnosti: DualCore Intel Atom N2600 1,6 GHz, 2048 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 400 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Avtonomija, opremljenost, tipkovnica polne velikosti, zmogljivosti glede na prejšnje generacije.

Proti: Pričakovali smo še boljše zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji