Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Februar 2021

Aplikacije za podcaste - Lovljenje nadaljevanj

Ko kupimo telefon, naj bo to Android ali iPhone, je velika verjetnost, da bo na njem prednaložena »domača« aplikacija za poslušanje podkastov. Obe sta v redu, a še zdaleč nista edini možnosti.

David Vidmar in Anže Tomić

Podkast aplikacije imajo bogato tradicijo, ki se je začela že na osebnih računalnikih, a zares so zaživele šele, ko so se razširili pametni telefoni s slušalkami in z zadostno količino mobilnih podatkov.

Apple je na tem področju oral ledino in je zaslužen za začetno popularizacijo podkastov. Celo ime podcast je združek besed iPod in broadcast. Podkasti so bili pri Applu dolgo čas del aplikacije iTunes in tudi na telefonu najprej niso imeli lastne aplikacije. V zadnjih letih je bil iTunes razbit na več delov in eden prvih »odvrtkov« je bila prav aplikacija Apple Podcasts.

Google se, po drugi strani, podkastom nekaj časa ni preveč posvečal, čeprav smo njihov Google Listen grajali že leta 2013. V zadnjih treh letih so se tematike spet resneje lotili in izdali aplikacijo Google Podcasts.

Obe privzeti aplikaciji sta sicer povsem spodobni, a lepota trgovin App oziroma Play je prav to, da obstajajo alternative, da obstajajo razvijalci, ki o poslušanju podkastov razmišljajo drugače. Res je pomembno, da podkast lahko slišimo, a izbira je ogromna, zato smo poleg privzetih izbrali še nekaj naših favoritov.

  

Google

Google Podcasts

Googlova privzeta aplikacija je zelo prijazna do začetnikov, saj ima le osnovne funkcionalnosti in zato ni zapletena. Ker je Googlova, je njeno izhodišče iskanje – uporabnik pač poišče oddajo, ki bi jo rad poslušal, se naroči in to je bolj ali manj to. Ima tri zavihke: v Raziskovanju najdemo oddajo, v zavihku Dejavnost vidimo, kaj poslušamo in kaj smo poslušali, na začetnem zaslonu pa so podkasti, na katere smo naročeni in zadnje epizode.

Podpira tudi osnovno čakalno vrsto v zavihku Dejavnost, kamor lahko z začetnega zaslona uvrstimo epizode v poljubnem vrstnem redu. Med predvajanjem so pred kratkim dodali še možnost nekaj dodatnih funkcionalnosti in tako dohiteli konkurenco – upravljanje hitrosti predvajanja, krajšanje tihih delov oddaj in samodejni izklop po določenem času za vse tiste, ki ob podkastih zaspijo. Dodatna in ne nepomembna prednost je še sinhronizacija med aplikacijo na telefonu in spletnim mestom podcasts.google.com. Če prenehamo poslušati na telefonu, lahko na istem mestu nadaljujemo na računalniku.

Google Podcasts je zelo dobra aplikacija in znak, da to področje Google spet resno jemlje.

PocketCasts

PocketCasts je bila dolgo časa plačljiva aplikacija, potem pa jo leta 2018 kupila skupina javnih radiev oziroma ameriških medijev (med njimi je tudi NPR). To so mediji, ki stojijo za nekaterimi najbolj priljubljenimi podkasti v ZDA in na svetu, recimo This American Life. Od takrat je večina funkcionalnosti te aplikacije brezplačnih.

Lahko si ustvarjamo playliste oziroma filtre, se odločamo, katere epizode bomo prenesli na telefon in katere bomo pretočno predvajali. Med predvajanjem lahko krajšamo tišino, spreminjamo hitrost, nastavimo izklop in povečamo glasnost. Slednje prav pride pri podkastih, ki so posneti pretiho – in teh ni malo –, sploh za poslušanje v avtu. Pocketcasts se tudi dobro razume s CarPlayem in z Android Autom.

Za dolar na mesec pa lahko odklenemo še spletni predvajalnik in nekaj dodatnih bonbonov. Pocketcasts je impresiven predvsem zato, ker obstaja za iOS in Android ter je odlična izbira za ljudi z iPadom in Android telefonom. Predvsem pa PocketCasts ves čas daje velik poudarek oblikovanju in uporabniški izkušnji. Sicer ima več funkcionalnosti kot Google Podkasts, a uporabniški vmesnik ostaja enostaven.

Podcast Addict

Podcast Addict je še en starosta podkast aplikacij in je z razlogom med bolj priljubljenimi. Gre za oblikovalsko bolj utilitarno aplikacijo, saj bolj spominja na starejše androidne aplikacije – v njej namreč kraljuje nešteto menijev. Ti pa skrivajo tudi množico funkcionalnosti, ki parirajo zgoraj omenjenima aplikacijama. Na voljo so nastavljanje hitrosti, preskakovanje tišine, nastavitev časovnega izklopa in večanje glasnosti. Prav tako seveda pozna predvajalne sezname (playliste).

Pri brezplačni različici je na dnu aplikacije vedno oglasna pasica, vendar lahko razvijalcem plačamo sedem evrov in je ne bo več. Če pa se odločimo za naročnino enega evra na mesec, dobimo še dodatne teme vmesnika, skrijemo sponzorirane podkaste in pridobimo še nekaj bonbončkov.

Androidne aplikacije za podkaste imajo zdaj že bogato zgodovino in v tem času jih je tudi nekaj že izginilo, medtem ko so se nekatere obdržale od samega začetka. Nič ni narobe, če nekdo začne z Google Podcasts in nikoli ne pogleda konkurence, a ker je čar aplikacij ravno v tem, da se za vsakega nekaj najde, priporočamo, da preizkusite PocketCasts in Podcast Addict. Ali katerokoli drugo, ki ima vsaj spodobno oceno v Play Storu. Izbira je zato, da, no, izbiramo.

  

Apple

Apple Podcasts

Applova aplikacija Podcasts je starosta in središče vsega s podkasti povezanega dogajanja. Tako z obliko, ki zvesto sledi smernicam operacijskega sistema, kot s širšim delovanjem, ki narekuje podkast trende. Temu primerno osrednji podkast aplikaciji ustvarjalci posvečajo ogromno pozornosti in v praktično vsaki oddaji vabijo poslušalce, da jim v aplikaciji namenijo visoko oceno ali pozitiven komentar.

Applovi razvijalci so aplikacijo skozi leta dopolnjevali in prilagajali. V trenutni različici je zasnovana tako, da jo lahko brez težav uporabi prav vsak, saj takoj ob zagonu predlaga oddaje, ki bi uporabnika utegnile zanimati. Če iščete le način, kako čim prej poslušati neko oddajo, je dovolj, da le kliknete na veliko ikono in beseda bo stekla. Bolj izbirčni lahko v razdelku Browse pregledujete podkaste po kategorijah, spremljate zadnje epizode naročenih podkastov in raziskujete lestvice priljubljenosti.

Če ste našli podkast, ki vas zanima in ga želite redno poslušati, predlagamo, da se nanj naročite. V zavihku Library boste lahko pregledovali naročnine in upravljali svojo zbirko. In ravno v tem razdelku se Podcasts slabo odreže, saj je zelo težko razbrati, kateri podkasti so osveženi in imajo nove epizode, ki jih še niste poslušali.

Čeprav aplikacija ponuja tudi možnosti, po katerih navadno posegajo izkušenejši poslušalci, kot je prilagajanje hitrosti predvajanja, je jasno, da je aplikacija prilagojena predvsem tistim, ki šele iščejo, kaj bi poslušali, zahtevnejšim uporabnikom pa priporočamo ogled drugih aplikacij, ki jih na Applovi tržnici aplikacij ne manjka. In brez skrbi, vse ponujajo iste vsebine. No, skoraj vse.

Overcast

Med najbolj priljubljenimi neodvisnimi aplikacijami omenimo Overcast legendarnega razvijalca pisca in podkasterja Marca Armenta. Brezplačna aplikacija z možnostjo premijske naročnine se oglašuje kot enostavna, a hkrati zmogljiva. Ob zagonu Overcast ne napade s tono predlogov, temveč prikaže prazen seznam, kamor morate šele dodati podkaste tako, da se na njih naročite.

Na pregledu podkastov Overcast privzeto prikaže oddaje, ki jih še niste poslušali, in s tem poskrbi, da boste vedno na tekočem in da ne boste zamudili nobene epizode priljubljenih oddaj. Te lahko ročno dodate v sezname za poslušanje ali pa nastavite Smart Playlist, kjer izberete tiste podkaste, ki jih redno poslušate, in nekatere izmed njih označite za pomembne ter tako sestavite seznam predvajanja, ki se bo samodejno osveževal, ko bodo izhajale nove epizode.

Kljub enostavnosti aplikacije boste med njenimi nastavitvami našli kopico možnosti za prilagoditve tudi najmanjših podrobnosti in lahko jo boste nastavili, da bo delovala tako, kot vam odgovarja. Overcast bo usklajeno »ubogal« tudi, če boste aplikacijo namestili tudi na iPad ali Apple Watch ali če boste v vozilu uporabili Car Play.

Castro

Aplikacija Castro ima še bolj minimalističen uporabniški vmesnik kot Overcast, ki je prilagojen kar najhitrejšemu začetku poslušanja priljubljenih podkastov. Tudi v Castru se boste morali najprej naročiti na posamezne podkaste in nato izbrati, katere oddaje želite samodejno prenesti na telefon, katere samodejno dodati med seznam poslušanja in podobno.

Če si boste uredili naročnine, boste Castro lahko uporabljali (skoraj) brez dotika! Predvajanje boste lahko zagnali ob zagonu aplikacije na telefonu, na Apple Watch, z ukazom Siri ali s pripomočkom iz iOS 14. Ta način cenimo tisti, ki podkaste poslušamo v avtu, na kolesu ali javnem prevozu in bi radi kar najmanj časa porabili za izbiro oddaje in čim več za poslušanje.

Tudi Castro je brezplačen, z letno naročnino pa odklenete nekaj bonbončkov, kot so samodejno rezanje tišine v oddajah, samodejna obdelava zvoka in prilagodljiva ikona. Castro je na voljo tudi na Applovi pametni uri in Car Playu.

Spotify

Spotify je prav posebna zgodba v svetu podkastov. Po eni strani je njegova raba za poslušanje podkastov priročna za vse, ki Spotify že uporabljajo za poslušanje glasbe, hkrati bi ustvarjalci oddaj morali biti veseli, da jim promocijo omogoča tudi ponudnik pretočne glasbe z največ poslušalci.

A Spotify ni izkoristil potencialna. Ustvarjalce vsebin in podkast poznavalce je razjezil s svojim pristopom, saj promovira ekskluzivne podkaste, ki so na voljo samo na njihovi platformi. Čeprav so se podkasti z leti uspešno razvijali kot neodvisna in odprta rešitev, ki omogoča poslušanje istih vsebin na različnih platformah in z različnimi odjemalci, Spotify vztraja pri zidu okrog vsebin in na ta način novači uporabnike za svojo storitev. Ker govorimo o tehnološkem velikanu, to pomeni, da ima dovolj uporabnikov in dovolj sredstev, da s takšnim obnašanjem korenito spremeni podkast sceno. Zato svetujemo, da podkast poslušalci raje izberejo katero izmed drugih aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji