Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2006 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Acer TravelMate 2423NWXMi

Acerjev prenosnik z dolgo oznako TravelMate 2423NWXMi je trenutno najcenejši prenosnik na našem trgu in ga oglašujejo na velikih obcestnih plakatih. Žal gre za "nepopolni" prenosnik, saj v ceno ni vštet okenski operacijski sistem, o tem, da naj bi na njem tekla Okna, pa pričajo na edini plošči CD-ROM priloženi okenski gonilniki. Na plošči ni programov za zapisovanje optičnih nosilcev niti za predvajanje filmov s plošč DVD. Na disku je prednaložena malo znana različica Linuxa (Linpus), ki je brez grafičnega okolja, torej je praktično neuporabna. Za povrh bi pričakovali, da bo prodajalec v tem primeru priložil tudi gonilnike za Linux, a tega seveda ni storil.

Razen teh pomanjkljivosti imamo pred seboj povsem spodoben prenosnik, ki se odlikuje po zmernih merah. V njem tiktaka procesor Celeron M, ki se na hitrostnem preizkusu odreže presenetljivo dobro, kljub le 256 MB sistemskega pomnilnika. Tudi 3D grafični podsistem ni slab, saj je doseženi rezultat povsem soliden za prenosnik z integriranim grafičnim vezjem. To poskrbi za solidno sliko širokega formata (1280 × 800 pik) na 14,1palčnem zaslonu. Disk je 40 GB in povsem zadošča za računalniške potrebe povprečnega uporabnika. Zapisovalnik DVD?RW s podporo dvoslojnemu zapisovanju je pri tako poceni prenosniku prijetno presenečenje.

Obsežnega nabora vmesnikov seveda ne moremo pričakovati, poleg treh vtičev USB, priključkov zvočne kartice, modema in ožičenega omrežnega priključka je na voljo še izhod VGA. Za brezžično povezovanje je vgrajena kartica 802.11g, nabor vmesnikov pa lahko razširimo z eno kartico PC-Card vrste II.

Akumulator z zmogljivostjo 4000 mAh je zadoščal za slabe tri ure in pol dela, kar je še en plus za ta prenosnik. Tipkovnica je seveda ukrivljena kot pri praktično vseh TravelMatih. Pri tipkanju se resda malce upogiba, a je občutek povsem zadovoljiv. Pograjati moramo le tipke sledilne ploščice, ki so pretrde, še posebej srednja za premikanje po dokumentih.

Acer TravelMate 2423NWXMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 15,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 17,3.

Trajanje delovanja: 3 h 32 min.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33,4 × 24 × 3,3 cm, 2,38 kg.

Značilnosti: Intel Celeron M 1,5 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD?RW.

Zaslon: Široki 14,1-palčni, 1280 x 800 pik.

Cena: 139.990 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.www.alterna-i.si

Za: Cena, trajanje delovanja, mere.

Proti: Tipki sledilne ploščice, v ceno niso všteta Okna, ni dodatne programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji