Objavljeno: 24.12.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2020

Acer Nitro 5

Proizvajalci prenosnikov v segmentu igričarskih modelov poudarjajo najzmogljivejše in zato seveda tudi najdražje modele. A segment je dovolj širok, da so na voljo tudi nekoliko cenejši, ki vseeno ponujajo solidno izkušnjo, in to velja tudi za tokrat preizkušeni Acerjev model Nitro 5 z oznako AN515-42-R9QT.

Gre za prenosnik, ki uporablja zasnovo AMD tako pri procesorju kot grafični kartici. Procesor je njihov razmeroma zmogljivi Ryzen 7-2700U, njegov takt je v osnovi 2,2 GHz, gre pa za štirijedrni model s tehnologijo večnitnosti. V praksi smo opazili, da se takt ob uporabi baterije zniža na 1,6 GHz – takrat je sicer res manj zmogljiv, a toliko varčnejši. V tem primeru uporablja grafično kartico, vgrajeno v procesorsko vezje, torej Vega Mobile, ko je priključen na napajanje, pa grafično breme prevzame zmogljivejši Radeon RX 560X.

RX 560X je grafična kartica srednjega zmogljivostnega razreda. Program 3DMark pokaže, da je približno trikrat zmogljivejša od vgrajene Vega Mobile, v primerjavi z nVidia taborom pa za las pred starejšo GeForce GTX 1050. V praksi to pomeni, da bomo Fortnite (ki velja za manj zahtevno igro 3D) v ločljivosti 1.920 × 1.080 pik in pri srednji grafični kakovosti poganjali pri dobrih 60 slikah na sekundo, vgrajena Vega Mobile pa bo pri primerljivih nastavitvah sposobna prikazati približno polovico toliko slik na sekundo.

Strojna zasnova je tako po našem mnenju zelo dobra, sploh glede na cenovni razred. Za vsakdanje delo je procesor povsem dovolj zmogljiv, 8 GB pomnilnika je danes nekak solidni minimum, programi pa bodo nameščeni na pogonu SSD, velikem 256 GB. Ker bi ta vsaj za igre hitro postal premajhen, je tu vgrajen še klasičen pogon HDD v velikosti 1 TB. Vzdržljivost akumulatorja je dovolj dobra, prenosnik je pri našem preizkusu zdržal slabe tri ure – kot smo že omenili, to velja ob uporabi integrirane grafične kartice. Pozitivno nas je presenetilo tudi tiho delovanje prenosnika. Ker je ohišje enako kot pri zmogljivejših modelih, ima sicer solidna hladilna rešitev tukaj očitno manj dela.

Pri vmesnikih ni presenečenj, na voljo so trije klasični USB, od tega dva po starejšem standardu 2.0 in en hitrejši 3.0. Tega lahko tudi ob ugasnjenem prenosniku uporabimo za napajanje zunanjih naprav, denimo telefonov. Zraven je še en vmesnik USB-C, in kot se za igričarski prenosnik spodobi, je na voljo tudi klasični omrežni vmesnik. Za izvoz videa je na strani HDMI, koristen pa je tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Petnajstpalčni zaslon je soliden, v uporabi je matrika IPS, čez pa matirana prevleka, ločljivost je klasičnih 1.920 × 1.080 pik. Dobra je tudi tipkovnica, ki je osvetljena od zadaj, v rdeči barvi. Tipke so nežno usločene, hod in povratni odziv sta oba dovolj dobra, a resnejših pretresov ni. Na desni strani je tudi številčnica, a z nekoliko ožjimi tipkami. Ohišje ni ravno tanko, a je dovolj kakovostno, le pod tipkovnico se na gladki plastiki opazi nabiranje prstnih odtisov.

Preizkušen prenosnik je odlična izbira za nekoga, ki bi si želel grafično dovolj zmogljiv prenosni računalnik za igranje iger, a bi pri tem ostal v cenovnem razredu pod tisoč evri. Pri zahtevnejših igrah bomo sicer morali nastaviti nekoliko nižje podrobnosti oziroma izključiti nekatere efekte, a igrali bomo lahko bolj ali manj vse, kar je danes na voljo. Vseeno pa bodo cenovno občutljivi kupci bolje shajali s katerim od namiznih računalnikov.

Acer Nitro 5 AN515-42-R9QT

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.025

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.248

Trajanje delovanja: 2 uri 46 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 4

Mere: 39 × 26,6 × 2,7 cm, 2,7 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 7-2700U, 2,2 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 950 EUR

Prodaja: www.avtera.si

Za: Solidna zmogljivost, grafična kartica, tiho delovanje.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji