Objavljeno: 1.2.2023 05:00 | Teme: huawei

ZDA želijo Huawei povsem odrezati od tehnologije

Ameriška administracija razmišlja o popolni ustavitvi vsega ameriškega izvoza Huaweiju, ki je že vse od Trumpove uvrstitve na seznam podjetij s tveganjem za nacionalno varnost na aparatih za oživljanje. Odtlej morajo namreč vsa ameriška podjetja dobiti posebno licenco, da smejo prodajati Huaweiju, kar je denimo razlog, da na njihovih novih telefonih ni več "Googlovega" Androida, telefoni pa nimajo vezja za priklop na 5G. Sedaj pa v Beli hiši rožljajo še s strožjimi ukrepi.

Bloomberg se sklicuje na neuradne informacije, saj odločitev še ni bila sprejeta, a si je ni težko predstavljati. Bidenova administracija se mora v predstavniškem domu dogovarjati z republikanci, ki zahtevajo trši pristop do Kitajske. Bela hiša je na primer že pritisnila na Nizozemsko in Japonsko, ki sta omejili izvoz visokotehnoloških izdelkov za proizvodnjo čipov na Kitajsko.

Sedaj pa razmišljajo, da bi povsem prepovedali izvoz Huaweiju, veljalo pa bi za vsa podjetja, ki v svojih izdelkih uporabljajo ameriške komponente. Trenutno namreč Huawei še vedno prodaja opremo za operaterje 5G, ki se uporablja za nov infrastrukturo v Afriki, na Bližnjem vzhodu in do nedavna tudi v Evropi. Če ob ameriški ukrep sprejet, bo vsa ta oprema v prihodnosti povsem brez ameriških komponent in intelektualnega znanja, kar pa si je težko predstavljati. Huawei v denimo uporablja tudi Intelove in AMDjeve čipe, Broadcomove modeme in podobno. Ker jim Huawei ameriškim dobaviteljem ustvari manj kot odstotek prihodkov, bi prepoved bolj prizadela Huawei.

Bloomberg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji