Objavljeno: 21.6.2024 09:30 | Teme: antivirus, varnost

ZDA želi prepovedati ruski antivirus

Ameriška vlada je napovedala načrte za prepoved prodaje protivirusne programske opreme Kaspersky Lab v Združenih državah Amerike zaradi nacionalno varnostnih skrbi. 

Tesne povezave Kasperskyja z rusko vlado predstavljajo za ZDA nacionalno varnostno tveganje, saj lahko podjetje ali ruska vlada pridobi občutljive informacije, namesti zlonamerno programsko opremo ali onemogoči posodobitve na računalnikih ameriških uporabnikov. Zaskrbljenost glede Kasperskyja se je sicer pojavila že pred ruskim napadom na Ukrajino. Leta 2017 je Ministrstvo za domovinsko varnost prepovedalo uporabo programske opreme znotraj zveznih agencij, saj je ruska zakonodaja omogočala obveščevalnim agencijam, da zahtevajo pomoč podjetij, vključno s Kasperskyjem, in prestrezajo določene komunikacije.

Pričakuje se, da bo ameriška vlada prepoved napovedala v četrtek. Kasperskyju bo prepovedano sklepati nove posle v ZDA 30 dni po objavi omejitev, prepovedani pa bodo tudi prenosi programske opreme, posodobitve, nadaljnja prodaja in licenciranje protivirusne programske opreme. Podjetja, ki že uporabljajo Kasperskyjevo programsko opremo, bodo imela 100 dni časa, da si poiščejo alternativno rešitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 21.6.2024 | 10:12

Kot da ameriške obveščevalne službe ne kontrolirajo drugih antivirus programov, ki so iz ZDA in ostalih držav proizvajalcev antivirus programov.

bostjanc | 21.6.2024 | 12:16

A je kdo pozabil na Windowse? ZDA lahko preko njih dobi popoln neizsledljiv nadzor.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji