Objavljeno: 9.6.2024 07:00

Wi-Fi zna zaznati bitje srca

Na sejmu Computex je tajvansko podjetje Delta predstavilo revolucionarno uporabo Wi-Fi tehnologije za spremljanje dihanja in utripa srca, s tem pa potencialno zdravstvenega stanja oseb. Uporabna bi lahko bila tudi na drugih področjih, denimo varovanju objektov.

Dr. Tzi-cker Chiueh, direktor raziskovalnega centra Delta Research, je razkril, da lahko njihova tehnologija meri srčni utrip preko Wi-Fi signalov. Tehnologija deluje na principu merjenja časa letenja in kota prihoda radijskih valov, kar omogoča zaznavanje objektov.

Delta je razvila algoritem, ki z 95-odstotno natančnostjo meri frekvenco dihanja na razdalji do pet metrov. Srčni utrip je težje spremljati zaradi manjših premikov, vendar tehnologija kljub temu dosega 83-odstotno natančnost na razdalji enega metra. Poleg tega lahko tehnologija zazna spalne faze s spremljanjem frekvence dihanja in gibanja telesa.

Na sejmu so predstavili video posnetek eksperimenta, kjer sta dva moška ležala na postelji s pametnimi telefoni na nočnih omaricah. Podobne ureditve bi lahko omogočile spremljanje pacientov v bolnišnicah ali domovih za ostarele brez potrebe po posebnih senzorjih ali elektroencefalogramih.

Tehnologija ima tudi druge potencialne uporabe, kot je zaznavanje otrok, ki so ostali v avtomobilih, kar je zahteva pod standardom Euro NCAP CPD. Pod določenimi pogoji bi tehnologijo lahko uporabili za detekcijo prisotnosti osebe pri varovanju prostorov. Prav tako lahko zazna fizične spremembe, ki vplivajo na delovanje Wi-Fi omrežij, na primer v skladiščih ali v kampusih, in pri tem omogoča samodejno prilagajanje dostopne točke za izboljšanje zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji