Objavljeno: 7.1.2018 01:00

Vuzix Blade – pametna očala s pomočnico Amazon Alexa

Ameriško podjetje Vuzix, eden od pionirjev na področju nadgrajene resničnosti, je na sejem CES pripeljal povsem nov model pametnih očal, s katerimi cilja tako na poslovne uporabnike, kot potrošnike. Vuzix Blade so prva pametna očala, ki jih od zunanje težko ločimo od običajnih (sončnih) očal, obenem pa ima vgrajeno podporo za pametno pomočnico Amazon Alexa.

Ker ima Vuzix Blade vgrajen mikrofon, lahko Alexo sprašujemo podobno, kot domači pametni zvočnik Amazon Echo. Rezultate bo Alexa znala prikazati kot sporočila na zaslonu pametnih očal. To ni prvi vstop pametne pomočnice na področje pametnih očal (Microsoft Hololens podpira pomočnico Cortana), vendar je prvi z Alexo, ki na tem nov tržnem segmentu vodi tako po količini prodanih primerkov, kot podpori s strani neodvisnih razvijalcev.

Vuzixova nova pametna očala sicer ponujajo sliko samo na desnem očesu, saj proizvajalec meni, da je to povsem dovolj. Vgrajena je tudi digitalna kamer na levem robu, ki zmore ločljivost 8 milijonov pik, lahko pa slika fotografije in snema video posnetke v ločljivosti HD. Celoto lahko krmilimo tudi s površino občutljivo na dotik, ki je vgrajena v desni nosilec očal.

Očala so povsem samostojna in za delovanje ne potrebujejo dodatnih računalnikov, čeprav lahko tesno sodelujejo s pametnimi telefoni Android in Apple iPhone. Vgrajen je procesor ARM z osmimi jedri, premore pa tudi cel kup tipal, na primer za zaznavo premikanje glave. Celoto poganja operacijski sistem Android, tako da lahko z očali uporabljamo programe napisane za platformo nadgrajene resničnosti Google ARCore.

Vuzix bo očala Blade dostavil najprej razvijalcem, predvidoma v prvem tromesečju 2018, za katera bodo morali odšteti 2.292€. Potrošnikom bo končna različica na voljo kasneje v letošnjem letu, omenjajo pa prodajno ceno v višini 1.000 dolarjev. Direktor podjetja Paul Travers ob tem upa, da bi lahko ob dobrem sprejemu javnosti očala v letu 2019 prodajali že za samo 500 dolarjev.

tziACJVqwUI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji