Objavljeno: 13.10.2021 10:00 | Teme: apple

Tudi Apple v težavah zaradi pomanjkanja čipov

Apple je svoje pogodbene partnerje obvestil, da bo v zadnjih treh mesecih leta proizvedel 10 milijonov manj novih iPhonov 13, kot je sprva načrtoval. Delnice podjetja so danes zato nekoliko padle (res pa je, da so pred tem v minulem tednu zrasle).

Bloomberg poroča, da je Apple do konca leta načrtoval izdelati 90 milijonov iPhonov, vendar jih zaradi pomanjkanja nekaterih integriranih vezij (čipov) ne bo mogel. Konkretno sta omenjeni podjetji Broadcom (ki dobavlja komponente za brezžično povezljivost) in Texas Instruments (napajanje zaslona OLED), ki imata težave z dobavljivostjo. Broadcom nima svojih proizvodnih zmogljivosti, ampak svoje čipe izdeluje v tajvanskem TSMC, Texas Instruments pa tam izdeluje le del svojih čipov.

Stanje na tržišču polprevodnikov je vedno slabše, imuni niso niti največji igralci, kot je Apple (ta je največja stranka TSMC). Od naročila do dostave polprevodnikov danes poteče že skoraj pet mesecev.

Konec leta je (tudi) za Apple sicer ključna sezona, letos naj bi do konca leta ustvaril za okoli 120 milijard dolarjev prihodkov. Kar jer 7% več kot lani in več, kot je pred desetletjem ustvaril v celem letu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji