Objavljeno: 22.7.1999

Swisscom krepi delež v Debitelu

Največji švicarski telekomunikacijski operater Swisscom, ki je še vedno v večinski lasti države (65,5 %), bo za več kakor 3 milijarde mark kupil 58 odstotkov Debitela od njegovih največjih lastnikov: petega največjega proizvajalca avtomobilov DaimlerChryslerja ter skupne naložbe Metro Holdinga in Deutsche Bank (oba bosta obdržala le 10 % delnic).

Swisscom želi kupiti tudi tiste delnice nemškega ponudnika telekomunikacij, ki so na prostih trgih (teh je za približno petino podjetja) in tako povečati svoj lastniški delež na 80 odstotkov. Poznavalci ocenjujejo, da bo Swisscomov naslednji nakup v Nemčiji eden od operaterjev stacionarne telefonije, saj Debitel, v nasprotju s tekmeci, v Nemčiji nima lastnega stacionarnega omrežja.

Z nakupom Debitela, ki ima v Sloveniji, Nemčiji, Belgiji in Franciji ter na Danskem in Nizozemskem skupaj 1,6 milijona uporabnikov mobilne telefonije, je Swisscom postal osmi največji ponudnik mobilne telefonije. Svojo širitev družba usmerja v Evropo, zato želi prodati svoje dosedanje naložbe v Indiji in Maleziji. Swisscomov nakup Debitelovih delnic je tako lahko razumeti kot prvi veliki korak švicarskega telekoma k transnacionalni evropski širitvi.

http://www.swisscom.ch

http://www.debitel.de

http://www.debitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji