Oglasno sporočilo
Objavljeno: 9.4.2019

Swiss-Type stroji in SolidCAM

Swiss-Type CNC obdelovalni stroji, ki jih poznamo tudi pod imenom dolgostružni avtomati oz. dolžinske CNC stružnice, niso stroji, izdelani v Švici, ampak gre za poseben tip CNC stružnic, kjer gibanja po Z osi ne izvaja orodje, ampak obdelovanec.

Zaradi načina dela se obdelava vedno vrši blizu vpetja oz. vodenja samega obdelovanca, tako lahko brez vibracij stružimo kose s precej večjim razmerjem med dolžino in premerom. Namenjeni so za obdelavo manjših kosov s premerom do 42mm in dolžine do petkratnika premera z visoko natančnostjo in hitrostjo. Najpogosteje se uporabljajo v avtomobilski industriji, elektroniki, vesoljski in letalski industriji ter v medicini.

Swiss-Type stroji so že vrsto let zastopani tudi v Sloveniji. Med sabo se lahko kljub enakemu principu obdelave močno razlikujejo v samih konfiguracijah, od tistih najosnovnejših pa do najkompleksnejših, kjer se lahko poleg struženja vršijo tudi rezkalne obdelave z gnanimi orodji, rezkanje z Y in celo B osjo. Ko dodamo še dejstvo, da ima tak stroj dve vreteni, ki se programirata preko dveh kanalov (dve G-kodi, ki se izvajata simultano), se soočimo s problemom, da postane ročno programiranje takšnega stroja precej zahtevno.

Zakaj uporabljati CAM programsko opremo za programiranje Swiss-Type strojev?

Kljub zahtevnosti programiranja teh strojev večina uporabnikov to še vedno izvajajo ročno direktno na krmilniku stroja. Če gre za preproste izdelke, sam postopek ni pretirano zapleten, s kompleksnostjo kosov pa se povečuje tudi znanje, ki je potrebno za izdelavo takšnih programov. Poleg samega znanja programiranja stroja, mora imeti operater zelo dobro prostorsko predstavo, saj med programiranjem ne dobi nobene vizualne preverbe (simulacije), dokler programa ne preizkusi na stroju. Ker je pri Swiss-Type strojih čas obdelave ključnega pomena, se obdelava vrši hkrati na glavnem in sekundarnem vretenu, kar lahko hitro privede do kolizije. Kot vidimo, je za izdelavo programa potrebno veliko znanja in izkušenj operaterja, kar pa je veliko tveganje za delodajalca, saj lahko ob njegovi odsotnosti pride do zastoja proizvodnje. Vse to so razlogi, ki uporabnike pripeljejo do razmišljanja o uvedbi CAM sistema, ki bi lahko učinkovito podprl vse njihove kompleksne stroje.

SolidCAM in Swiss-Type stroji

SolidCAM je programska oprema za učinkovito programiranje CNC strojev, ki je v Sloveniji prisotna že vrsto let in ima veliko število uporabnikov v vseh panogah industrije. Kljub temu, da že kar nekaj let podpira programiranje kompleksnih multifunkcijskih stružno-rezkalnih strojev, pa je šele v zadnjem letu močno vstopil tudi v svet programiranja Swiss- -Type strojev - področje, ki ga podpirajo samo najzmogljivejši CAM sistemi. Po večletnem razvoju v sodelovanju s številnimi uveljavljenimi proizvajalci teh strojev je v letu 2018 na trg poslal novi Swiss-Type modul, ki v celoti podpre vse stroje različnih proizvajalcev in konfiguracij. Poleg učinkovitega in natančnega izpisa G-kode, ki ne potrebuje dodatne modifikacije in lahko gre direktno na stroj, nam omogoča tudi vizualno preverjanje vseh obdelav v strojni simulaciji, kjer imamo 3D model celotnega stroja in lahko vidimo obdelave, kot se bodo dejansko izvajale na stroju.

Programiranje postane izredno enostavno in prijazno uporabniku, saj je SolidCAM povsem integriran v 3D CAD modelirnika SolidWorks in Inventor, tako da uporabnik dodaja obdelave direktno na 3D model. Ob spremembi geometrije modela se samodejno osvežijo tudi orodne poti. Brez menjave okolja lahko programiramo rezkalne in stružne operacije, pobiralec kosov ter preprijem kosa iz glavnega na zadnje vreteno. Potek operacij lahko v preglednem vmesniku razporedimo med oba kanala, da dobimo hkratno obdelavo sprednje in zadnje strani kosa. Vmesnik omogoča dodajanje sinhronizacijskih točk, pregled časov posamezne in skupne obdelave, hkrati pa samodejno preverja nelogične kombinacije obdelav in gibanj ter nas ščiti pred kolizijami. S tem vmesnikom pridemo do najbolj optimalnega poteka operacij ter najkrajšega časa obdelav brez uporabe samega stroja. Tako se izognemo nepotrebnemu testiranju na stroju in izgubi časa, kar je še kako pomembno v svetu obdelav veliko serijskih kosov.

Različni tipi strojev in SolidCAM Swiss-Type

Seveda so na tržišču kot pri vsaki veji CNC obdelovalnih strojev prisotni različni proizvajalci strojev, najbolj poznani so na primer Citizen Cincom, Star, Tsugami, Tornos, Ge Fong, Nexturn in še mnogi drugi. Vsak proizvajalec strojev uporablja specifično obliko G-kode, zato je še toliko pomembnejše, da je izpis G-kode primeren za vaš stroj. V podjetju Solid World, ki je zastopnik za programsko opremo SolidWorks in SolidCAM, za implementacijo programske opreme in postprocesorjev skrbi ekipa izkušenih strokovnjakov, ki vam lahko pomaga, da programiranje najkompleksnejših obdelovalnih strojev ne bo nočna mora.

https://www.solidworld.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji