Objavljeno: 11.1.2022 05:00 | Teme: zasebnost

Švicarska vojska: ne uporabljajte WhatsAppa in podobnih aplikacij

Ob samoumevnosti aplikacij za pošiljanje sporočil, kot so WhatsApp, Viber ali Facebook Messenger, hitro pozabimo, da gre v resnici za izdelke zasebnih podjetij, ki naše podatke skladiščijo v tujini na svojih strežnikih. Švicarska vojska je zato z novim letom svojim pripadnikom prepovedala uporabo teh storitev in jim priporočila švicarsko aplikacijo Threema.

Četudi se številni ponudniki teh aplikacij hvalijo s šifriranjem podatkov od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), to ni nujno dovolj. Često si uporabniki vključijo varnostno kopiranje sporočil v oblak, kar seveda pomeni, da sporočila niso več le pri pošiljatelju in prejemniku. Druga težava so vsi prometni podatki (čas, sodelujoči itd.), ki se skladiščijo nezaščiteno. Če so ti podatki v tujini, imajo do njih lahko tuje obveščevalne službe in organi pregona.

Še najbolj očitno je to v ZDA, kjer zakonodaja vsa ameriška podjetja obvezuje, da izročijo vse podatke z lastnih strežnikov organom pregona, če dobijo ustrezno odredbo, četudi se podatki nahajajo v tujini. To je v nasprotju z GDPR (ki deloma velja tudi v Švici), a v skladu z ameriškimi zakoni.

Švicarji menijo, da je to preveliko tveganje, zato so prepovedali WhatsApp, a tudi Signal in Telegram. Zaupajo pa Threemi, ki je švicarska aplikacija in podatke hrani v Švici. Četudi se to sliši zelo varno, pa vendarle ne gre pozabiti, da so bili prav Švicarji vpleteni v eno največjih prisluškovalnih afer - Crypto AG:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji