Objavljeno: 28.11.2019 05:00

Svetovni prvak v goju se umika umetni inteligenci

Lee Sedol, ki ga je svetovna javnost spoznala pred tremi leti, ko je v eni igri izmed petih premagal umetno inteligenco AlphaGo pri igranju goja, se bo upokojil. Drugi na svetovni lestvici igralcev z največ osvojenimi naslovi in po nekaterih metrikah celo najboljši igralec na svetu bo profesionalno igranje goja obesil na klin, ker se je pojavil nasprotnik, ki ga ne bo moč premagati. Lee Sedol ima v mislih umetno inteligenco.

Pomisleke je strnil v bridko spoznanje: Tudi če postanem številka ena, ne bom najboljši. Osemnajstkratni svetovni prvak v goju je dejal, da je umetna inteligenca entiteta, ki je ni možno premagati. Njegov poraz proti AlphaGo je bil zelo odmeven in velja za trenutek, ko nam je umetna inteligenca odvzela primat v goju.

Še preden pa se bo Lee Sedol upokojil, bo letos igral proti umetni inteligenci HanDol. Gre za rezultat južnokorejske pameti (AlphaGo je britansko-ameriški). Program, ki ga je razvilo podjetje NHN Entertainment Corp, je doslej že premagal pet vrhunskih korejskih igralcev. Lee Sedol bo imel v igri dva kamna prednosti, a vseeno dvomi v uspeh.

Go je 3000 let stara igra, ki jo intenzivno igrajo že zadnjih nekaj stoletij, umetna inteligenca pa je potrebovala vsega nekaj let, da nas je prehitela. Igra, ki je bistveno kompleksnejša od šaha, je dotlej veljala še za zadnji branik človeške pameti.

A situacija ni tako črna. Čeprav so računalniku v šahu že lep čas boljši od ljudi, šahovski velemojstri še vedno obstajajo, še vedno igrajo turnirje in še vedno uživajo veliko spoštovanje. Verjetno bo enako tudi z gojem. Resnični svet pa je še bistveno kompleksnejši in umetna inteligenca je za zdaj od nas boljša le v nadzorovanih okoliščinah, kar so na primer namizne igre.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji