Objavljeno: 8.5.2023 11:00 | Teme: umetna inteligenca, poslovna inteligenca, umetna inteligenca, SAP, IBM

SAP bo uporabil umetno inteligenco IBM Watson

Družbi SAP in IBM sta dosegli strateški dogovor, po katerem bo nemški proizvajalec poslovnih informacijskih sistemov v svoje izdelke vgradil rešitve s področja umetne inteligence družbe IBM. SAP bo rešitve pod skupnim imenom Watson vgradil v različne module svojih rešitev, kjer bodo nudile boljši vpogled v poslovne podatke, poslovne dogodke, prav tako pa omogočile inovacije na področju avtomatizacije poslovnih procesov.

SAP bo IBM-ov Watson vgradil tudi v digitalnega asistenta, ki bo na voljo v programu SAP Start, ki je vstopna točka za oblačne storitve družbe SAP. Uporabniki bodo lahko asistentu posredovali zahtevo v naravnem jeziku, ta pa bo iz poslovnih modulov pridobil iskane podatke ali uporabnika popeljal na mesta v programu, kje so na voljo odgovori.

Tehnologija Watson bo nudila tudi možnost napovedne analize (predictive analysis) na podlagi algoritmov in podatkov na voljo v sistemih SAP. Največja korist uporabe tehnologije Watson pa naj bi prinesla avtomatizacija procesov in pospešitev rutinskih opravil, kjer bo umetna inteligenca poskrbela, da bodo ta izvršena na pravilen način.

Sodelovanje med družbama na področju umetne inteligence ni povsem novost, saj sta družbi doslej razvili že več kot 25 pametnih industrijskih rešitev, ki uporabljajo tehnologijo IBM Watson. Sem sodijo rešitve za področje proizvodnje in maloprodaje. Vključitev tehnologije Watson je menda le prvi korak v sodelovanju, ki se bo kot kaže še poglobilo. SAP in IBM tako že razvijata skupne modele LLM (Large Language Model) za generativno umetno inteligenco, rezultate tega pa bodo predstavili kasneje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji