Objavljeno: 28.8.2019 12:00

Priljubljena aplikacija CamScanner vsebuje trojanskega konja

Raziskovalci podjetja Kaspersky poročajo, da so v priljubljeni aplikaciji za telefone z Androidom CamScanner zasledili trojanskega konja.

Aplikacija CamScanner omogoča enostavno izdelavo dokumentov PDF in je izredno priljubljena, saj ima preko 100 milijonov namestitev. Tudi pri Monitorju smo jo že večkrat pohvalili. Ker je v osnovi zastonj, ima sklenjenih nekaj oglaševalskih pogodb s tujimi izvajalci in omogoča nakupovanje v sami aplikaciji (in app purchase). Trojanski konj, ki so ga odkrili pri podjetju Kaspersky, se je v aplikacijo očitno pretihotapil preko enega izmed oglaševalskih partnerjev.

Trojanskega konja, ki so ga poimenovali Trojan-Dropper.AndroidOS.Necro.n, so do sedaj zasledili le pri nekaterih aplikacijah, ki so priložene nekaterim kitajskim telefonom, v osnovi pa je namenjen nameščanju drugih zlonamernih programov. Ti lahko potem »poskrbijo« za prejemanje ali pošiljanje nenamenskih oglasov in elektronske pošte, lahko pa tudi za krajo osebnih podatkov ali naročanje na plačljive storitve.

Kaspersky je o najdbi nemudoma obvestil Google, ki je aplikacijo CamScanner že odstranil iz trgovine Play. Če jo imate na svojem telefonu, priporočamo, da jo odstranite.

Google ima sicer urejen programski pregled (Play Protect) vseh aplikacij, ki jih zunanji razvijalci objavijo v Trgovini Play, toda sistem očitno ni sto odstoten.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji