Objavljeno: 18.4.2000

Novell BrainShare

Novell je podjetje, ki je postavilo temelj za omrežja osebnih računalnikov in prvo uspešno predstavilo in uporabilo koncept imenikov in imeniških storitev, ki povezujejo v organizirano celoto vsa sredstva v omrežjih, od strežnikov, delovnih postaj in omrežne opreme do uporabnikov, programov in podatkov. Toda leta absolutne prevlade so že mimo in Novell išče nove priložnosti v novih tehnologijah in storitvah, ki so posledica priljubljenosti interneta. O tem so spregovorili na letni konferenci Brainshare, ki se je letos dogajala v ameriškem mestu Salt Lake City.

Internet je v ospredju skoraj vseh novosti, ki jih je na konferenci predstavil Novell. Na njej so predstavili nov arhitekturni model, imenovan DENIM (Directory-enabled Net Infrastructure Model), ki bo imeniško arhitekturo popeljal na vse ravni uporabe interneta. Sem sodijo Net Managemet Services, nadzor in upravljanje dostopa do interneta, Net Content Services, nadzor in upravljanje vsebine, ki jo objavljamo v internetu, ter Net Portal Services za nadzor in združevanje podatkov na internetnih dvereh. Po mnenju Novella bo imeniška zasnova nove arhitekture močno poenostavila pripravo spletnih vsebin, za kar je bilo treba doslej uporabiti veliko število različnih orodij, ki ne zagotavljajo ustrezne stopnje varnosti in nadzora. Eden prvih rezultatov arhitekture DENIM bo spletna storitev iChain, namenjena elektronskemu poslovanju.

Druga novost je tehnologija DirXML, nova iniciativa za povezovanje različnih imeniških in uporabniških sistemov na različnih platformah. DirXML naj bi v tem smislu omogočal strukturirano izmenjavo in usklajevanje podatkov z bivšimi, današnjimi in bodočimi imeniškimi sistemi. DirXML je poleg tega mehanizem za porazdelitev informacij med več strežnikov ali enot in s tem poenostavi vzdrževanje podatkov, zlasti v velikih organizacijah.

Za Novell ima elektronska pošta in vse, kar je povezano z njo, strateški pomen, verjetno takoj za operacijskim sistemom Netware in imenikom NDS. Na konferenci Brainshare so prikazali program instantme za komunikacijo med uporabniki v realnem času prek interneta, seveda povezanimi prek imeniškega sistema NDS eDirectory. Program je med drugim združljiv s programom in imenikom največjega ponudnika internetnih storitev America Online. Poleg tega želijo svojo ponudbo razširiti na druge platforme. Novell Internet Mesaging System (NIMS) je poštna infrastruktura, zasnovana na imeniku NDS, ki omogoča nadzor milijonov uporabniških podatkov, s čimer ciljajo zlasti na ponudnike interneta. Zaradi tega so oznanili, da sistem NIMS prenašajo tudi v Linux in Sun Solaris, ki sta najbolj razširjena med ponudniki interneta.

Naslednja velika novost je nova različica poštnega paketa GroupWise (projekt BulletProof), ki bo dokončana do konca tega leta. O tem izdelku smo že pisali, novost pa je tudi ta, da Novell pripravlja odjemalce za Linux in Solaris. Skupaj z družbo AT&T pa so v ZDA predstavili tudi razvojno različico projekta GroupWise za brezžična omrežja, s katerim bodo omogočili dostop do elektronske pošte v strežnikih GroupWise prek mobilnih telefonov.

Pri Novellu so precej razširili tudi ponudbo programskih paketov za nadzor strežnikov in delovnih postaj. Poleg doslej znanega paketa ManageWise, ki je doživel posodobitev v obliki različice 2.7, sta novost paketa ZENworks for Networks in ZENworks for Servers, s katerima lahko še bolje kakor doslej nadzorujemo delovanje programov v strežnikih in delovnih postajah.

Zanimivo, da ob vsem tem dogajanju sam operacijski sistem Netware ni bil v ospredju. Kljub temu je bilo mogoče videti in zvedeti nekaj zanimivih podrobnosti. Z družbama Compaq in Oracle so prikazali sistem NetWare 5.1 v osemprocesorskih strežnikih, s čimer so hoteli opozoriti na to, da je Netware primeren tudi kot strežnik za podatke. Videti je bilo mogoče tudi prve rezultate projekta Modesto, pod katerim nastaja 64-bitna različica operacijskega sistema, prirejena za Intelove procesorje Itanium.

http://www.novell.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji