Objavljeno: 10.1.2022 13:06 | Teme: kriptovalute, varnost

Norton že namešča rudarja kriptovalut

Pred časom smo pisali o nameri Nortona (podjetje NortonLifeLock Inc., nekoč znano pod imenom Symantec), da v svojem protivirusnem programu vgradi rudarja kriptovalut. Nameščanje na računalnike uporabnikov se je sedaj začelo.

Pri podjetju sicer poudarjajo, da je rudar izklopljen, dokler ga sami ne vklopimo, vseeno pa je korak požel ogromno kritik. Nameščanje programske opreme, tudi če je ne nameravamo uporabljati, je lahko varnostno tvegano. Kot je zapisal neki uporabnik Nortonovih forumov, bi od podjetja pričakoval, da take programe odstranjujejo, ne pa, da nameščajo svoje. Pri podjetju pravijo, da se v program rudarjenja lahko vključijo uporabniki z dovolj močnimi računalniki (predvsem grafičnimi karticami), rudarjenje pa naj bi potekalo le ob neaktivnosti računalnika. Pri tem nortonovci poberejo 15% zaslužka, končni uporabnik pa bo seveda imel nekoliko višji račun za elektriko.

Rudarja, program Ncrypt.exe, lahko sicer sami odstranimo, če pred tem ugasnemo Nortonovo funkcijo samozaščite (tamper protection).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji