Objavljeno: 17.10.2019

Nemčija na področju 5G ne izključuje Huaweija

Nemčija je oblikovala varnostna pravila za izgradnjo omrežij 5G, ki pa kljub opozorilom ZDA ne izključujejo sodelovanja kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei. Kot so po poročanju Reutersa poudarili na vladi, želijo vsem potencialnim sodelujočim zagotoviti enakovredne pogoje.

V novem varnostnem katalogu je predvideno ocenjevanje tehničnih in drugih meril za upravljanje mobilnih omrežij pete generacije (5G). Operaterji bodo morali po novih smernicah opredeliti kritična področja omrežne arhitekture in vpeljati boljše varnostne standarde.

Potrdila o varnosti bo izdajal Zvezni urad za informacijsko varnost. Prodajalci opreme bodo morali biti certificirani kot zaupanja vredni in bodo v primeru, da se naknadno ugotovi, da je bila oprema uporabljena za vohunjenje, izključeni in odškodninsko odgovorni.

Odločitev nemške vlade bi bila po navedbah Reutersa lahko tudi posledica dejstva, da so vsi nemški omrežni operaterji Huaweijevi kupci. Opozorili so, da bi prepoved sodelovanja kitajskega tehnološkega velikana povzročila večletne zamude in milijarde evrov dodatnih stroškov za zagon omrežja 5G.

Odločitev Nemčije prihaja le nekaj dni za tem, ko je Evropska komisija v posebnem poročilu opozorila na tveganja, ki jih prinaša sodelovanje držav nečlanic EU pri vzpostavljanju omrežij 5G. Čeprav Kitajska in njen tehnološki velikan Huawei nista neposredno omenjena, gre po mnenju analitikov za zelo jasen namig, da Huawei predstavlja varnostno tveganje.

Sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežij nove generacije je postalo močno problematizirano po odločitvi administracije predsednika Donalda Trumpa, ki je ameriškim podjetjem maja prepovedala poslovanje z vsemi tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.

Pri tem je Trump ciljal predvsem na Huawei, ki je posledično postal nezaželeni ponudnik v mnogih državah. ZDA namreč pritiskajo na mednarodno skupnost, da naj Huaweijevo opremo izloči iz svojih načrtov za gradnjo telekomunikacijske infrastrukture. Grozijo, da bodo v nasprotnem primeru omejile obveščevalno sodelovanje z državami, ki njihovih "priporočil" ne bodo upoštevale.

Eden glavnih Trumpovih očitkov Huaweiu je, da družba na podlagi navodil uradnega Pekinga pridobiva zaupne podatke uporabnikov. Huawei in Peking ameriške obtožbe ves čas označujeta za neutemeljene.

STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji