Objavljeno: 20.2.2024 07:00 | Teme: Windows Server, microsoft, strežnik

Microsoft Server 2025 prihaja že letos

Microsoft je uradno potrdil ime naslednje različice operacijskega sistema za strežnike in storitve v oblaku. Windows Server 2025 je že na voljo v preizkusni različici za uporabnike Insider kanala, po nekaterih podatkih pa naj bi dokončna različica bila nared jeseni.

Veliko od novosti, ki jih prinaša nova različica je bila že razkrita konec jeseni na konferenci Ignite, ko so prihajajoči operacijski sistem še imenovali z delovnim imenom Windows Server vNext.

Ob potrditve blagovne znamke Windows Server 2025 je Microsoft v različici 26040 predstavil tudi nekaj doslej neznanih novosti. Med temi so izboljšave pri rabi vmesnikov Bluetooth in Wi-Fi, zlasti za scenarije povezljivosti na internetnem robu (edge computing).

Za administratorje pa bo zanimiva možnost, da lahko zamenjajo doslej privzeta vrata za SMB, kjer bo namesto vrat UDP/443 storitev možno preklopiti na katerakoli druga razpoložljiva vrata.

Kot je že znano, bo nova različica prinesla enostavnejši postopek nadgradnje operacijskega sistema, ki bo podoben posodobitvam v uporabniških različicah okolja Windows. Novost bo tudi podpora za vroče popravke (hot patching), ki omogoča namestitev popravkov neposredno v delujoč strežnik, brez potrebe po ponovnem zagonu sistema.

V časih, ko se celotna industrija usmerja k ponudbi programskih rešitev kot mesečnih storitev je verjetno pomembno omeniti, da bo Windows Server 2025 še naprej moč kupiti s perpetulano licencno, torej z enkratnim plačilom. Bo pa seveda na voljo tudi za mesečno naročnino, še zlasti v scenarijih rabe v oblaku.

Tesnejša naveza z oblakom se kaže v obljubi, da bodo v Severju 2025 izboljšave, ki nastajajo prvotno v Azure Stack HCI odslej redno vgrajene tudi v samostojni operacijski sistem. Med novosti bo podpora za pomnilniški prostor Storage Spaces, ki je redko ugrabljen in zato sproti dimenzioniran glede na dejansko rabo, ter podpora za pomnilniške gruče Storage Spaces Direct (S2D), ki omogoča pripravo enotnega pomnilniškega prostora iz fizičnih pomnilniških sredstev (diskov) v lokalni gruči.

Hyper-V bo novi izvedbi podpiral tako imenovane dinamične procesorje, ki bodo omogočali lažje dodajanje novih vozlišč v gručo z različnimi procesorji. Obenem bodo navidezni računalniki druge generacije postali privzeti format rabe.

V časih umetne inteligence bo koristna novost tako imenovano particioniranje GPU, ki bo omogočilo, da bo več virtualnih strežnikov souporabljalo iste fizične računske procesne enote GPU. Na ta način bo dosežen večji izkoristek teh dragih sestavin strežnikov in omogočeno znižanje stroškov uporabe.

Zelo zanimiva bo tudi neposredna podpora za pomnilniške enote NVMe, s katero dosegajo večjo prepustnost V/I operacij. Pomnilniki NVMe bodo uporabljeni tudi v omrežjih Storage Area Network (SAN), s prihajajočim dodatkom "NVMe over fabric", ki bo verjetno postal primarni način za dostop strežnikov do centralnih pomnilniških sistemov.

Novost bo tudi nova omrežna funkcionalnost Network ATC, ki uvaja koncept omrežne konfiguracije na podlagi namena (Intent based Network Deployment), ki med drugim omogoča samodejno diagnozo in reševanje težav z omrežjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji