Objavljeno: 21.6.2013 01:00

Microsoft in Huawei se zanimata za Nokio

Videti je, da je nekdanji finski telefonski velikan Nokia v takšnem položaju, da je goden za prodajo. V le nekaj dneh so na dan priplavali namigi o vsaj dveh iniciativah, po katerih naj bi Nokio prevzelo drugo podjetje.

Najbolj resen pogovor je menda v zadnjem mesecu potekal med Nokio in Microsoftom, trenutno največjim zaveznikom, na katerega Nokia stavi svojo prihodnost, ko se tiče operacijskih sistemov. Toda po pisanju časopisa Wall Street Journal so pogajanja padla v vodo, odstopil pa je prav Microsoft, ki se je menda zbal, da bi sedanji lastniki za Nokio v takšnih razmerah preprosto zahtevali preveč.

Microsoft je menda bil pripravljen v posel vložiti »znaten« delež svojih rezerv, ki jih ima hranjenih v tujini. Po nekaterih podatkih naj bi imel Microsoft kar 89% vseh sredstev parkiranih v tujini, da bi se s tem na zakonit (čeprav moralno sporen) način ognili plačevanja ameriških davkov. Velik del tega naj bi namenili za nakup Nokie. Toda v pogovorih v Londonu, ki so menda bili že zelo daleč, je prevladala bojazen, da Nokia kljub temu vložku ne bi mogla resneje ogroziti dominacije dvojca Samsung – Apple.

Malo za tem se je na spletu pojavil citat iz pogovora s predstavniki kitajskega podjetja Huawei, v katerem so namignili, da bi bili interesenti za nakup, če bi bili pogoji pravi. Toda Huawei je kasneje tovrstna namigovanja zavrnil. To po drugi strani v strategiji odnosov z javnostmi ni nič nenavadnega in še ne pomeni, da v ozadju interesa ni.

Analitiki sicer menijo, da je v kitajski navezavi jedro spora prav zavezništvo z okoljem Windows Mobile, ki ga Huawei ne vidi kot enega od velikih potencialov. Američane in Kitajce očitno zanima ista stvar (znanje nad načrtovanjem in izdelavo strojne opreme ter še vedno ugledna blagovna znamka), vendar glede platform na Nokio gledajo iz povsem različnih zornih kotov. Analitiki tudi menijo, da se utegne v tekmo za Nokio vključiti še kak tretji potencialni kupec.

http://www.nokia.com

http://www.microsoft.com

http://www.huawei.com

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji