Objavljeno: 25.7.2017 10:00

Konec za MS Paint?

Okenski program Paint, oz. Slikar, kot je znan v slovenskih različicah, bo, kot kaže, po 32 letih aktivne službe odšel v pokoj.

Microsoft Paint v Windows 1.01, na IBM PC, 4,77 MHz, 256 KB pomnilnika, 10 MB diska, grafika CGA, 640×200 pik, črno-belo.

Paint, ki se je rodil kot licencirana črno-bela različica ZSoftovega Paintbrusha, je bil priložen vsaki različici Microsoftovih Windows, od 1.0 naprej. Nikoli ni slovel kot pretirano zmogljiv, prej nasprotno, med drugim je šele leta 1998 pridobil možnost shranjevanja v JPEG, pred tem je obvladal le formata BMP in PCX. Vendar je za hitro skiciranje ali morda le za obrezovanje zaslonskih slik popolnoma dovolj.

Že v prvi različici je obvladal tudi barve. Tako je izgledal z grafiko EGA.

Z jesensko nadgradnjo Windows, ki se bo imenovala Autumn Creators Update (v ZDA Fall Creators Update), je Microsoft Paint dal na spisek zmogljivosti in programov, ki ne bodo več nadgrajevani. Ali to pomeni, da bo že jeseni tudi dokončno odstranjen, še ni jasno. Zaenkrat velja, da bo na voljo posebej, v Microsoft Storu, njegove funkcionalnosti pa naj bi nadomestil Paint 3D, ki je Windows 10 priložen že od zadnje nadgradnje.

Paint, kot izgleda danes. Ko obvlada celo JPEG in PNG...

Čeravno je Paint zelo osnoven program (že »od nekdaj« ga recimo zelo prekaša že odprtokodni Paint.NET) ima v svetu kar nekaj zavzetih privržencev. Nekateri z njimi ustvarjajo prave umetnine.

No, če bo kdaj zares izumrl, si ga še vedno lahko privoščite v izvedbi Javascript.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji