Objavljeno: 14.1.2016 01:00

Konec podpore za Windows 8, Internet Explorer 8, 9 in 10

Microsoft je oznanil, da po 12. januarju ne nudi več tako imenovane podaljšane podpore za kopico pomembnih izdelkov, v prvi vrsti okolja Windows 8. To pomeni, da proizvajalec ne bo več skrbel za varnostne popravke izdelkov prav tako pa ne bo nudil brezplačne standardne podpore. Za skrajno silo sicer nudijo »prilagojeno« (custom) podporo, ki pa je vezana na razmeroma drago letno pogodbo.

Windows 8, ki so ga uradno objavili avgusta 2012, je tako postal Microsoftov operacijski sistem z najkrajšo življenjsko dobo. Microsoft načeloma za operacijske sisteme, pa tudi številne druge izdelke načeloma nudi podporo po formuli 5+5 let. Prvi pet let je običjna podpora, naslednjih pet let pa podaljšana podpora. Dovolj časa, da se kupci med tem nadgradijo na naslednje različice.

Seveda pa Microsoft še naprej nudi podporo za operacijski sistem Windows 8.1, ki so ga predstavili le leto po precej neuspešnem debiju originalne osmice. Microsoft trdi, da je medtem velika večina uporabnikov prešla na različico 8.1 in od lanskega leta na najnovejši Windows 10, ki ga nudijo kot brezplačno nadgradnjo.

Podobno usodo imajo tudi kar tri različice spletnega brskalnika Internet Explorer. Kdor bo v prihodnje želel prejemati varnostne popravke, ki so pri spletni rabi še kako pomembne, bo moral presedlati vsaj na Internet Explorer 11. Po statistiki družbe NetMarketShare je decembra še 19,8% uporabnikov še uporabljalo omenjene različice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji