Objavljeno: 26.9.2019 08:00

K nam prihaja HTC Vive Cosmos

HTC je na slovenski novinarski konferenci predstavil novi sistem navidezne resničnosti Vive Cosmos.

Novi sistem je naslednik obstoječega sistema Vive, tega smo preizkusili pred enim letom, ob tem pa posneli tudi kratek video. Glavna novost novega Vive Cosmos je ta, da ne potrebujemo več dveh baznih postaj, ki sta skrbeli za lociranje VR očal in upravnih ročic. Očala imajo po novem vgrajenih kar šest kamer, s katerimi se locirajo v prostoru. Ravno postavitev omenjenih baznih postaj je bila ena izmed naših večjih kritik prejšnjega sistema. Dodatna prednost novih očal je tečaj, ki omogoča, da očala enostavno dvignemo od obraza, ne da bi jih pri tem povsem sneli iz glave. To olajša prehod iz nastavitev oziroma navadnega dela z računalnikom v svet virtualne resničnosti.

Nekoliko so tudi dvignili ločljivost (skupaj na 2880 × 1700 pik oziroma 1440 × 1700 pik na oko), predhodnik je ponujal ločljivost 2880 × 1600 pik. Nova očala naj bi znižala efekt navidezne mreže, torej naj bi bile pike manj očitno vidne. So pa prešli iz zaslonov OLED k bolj tipičnim zaslonom LCD, ti naj bi ponujali predvsem boljšo odzivnost – frekvenca osveževanja je sicer 90 Hz. Sistem seveda še naprej deluje v navezi z razmeroma zmogljivim računalnikom, pomembna je predvsem dovolj zmogljiva grafična kartica. Sami smo pri preizkusu predhodnika uporabili računalnik z Nvidiino kartico GeForce GTX 1060.

Prodaja novega sistema bo v Sloveniji stekla v začetku oktobra, v tem trenutku že pobirajo prednaročila, cena sistema je 849 evrov. Hkrati so predstavili tudi brezžični vmesnik, ta se priključi na zadnjo stran očal, v tujini pa velja 345 evrov. Ob nakupu očal Vive Cosmos dobimo tudi eno leto brezplačne naročnine na Viveport Infinity, njihovo spletno trgovino z aplikacijami za VR (cena te naročnine je sicer petnajst evrov na mesec).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji