Objavljeno: 12.1.2019 01:00

IBM bo izboljšal vremenske napovedi s pomočjo naših telefonov

IBM je na sejmu CES razkril svoj načrt, s katerim želijo močno izboljšati zanesljivost in natančnost vremenskih napovedi, pri tem pa si bodo pomagali s kopico doslej neizkoriščenih virov podatkov. Tudi s pomočjo podatkov prostovoljno zajetih in posredovanih prek pametnih telefonov po celem svetu.

IBM, ki ima v lasti znamenito družbo Weather.com in storitev The Weather Chanel, načrtuje nov sistem z imenom GRAF (Global High-Resolution Atmospheric Forecasting System) pri katerem bodo uporabili cel kup tehnologij in znanja, ki ga imajo v podjetju.

Getty Images

Sistem GRAF med drugim predvideva možnost analize podatkov iz milijonov pametnih telefonov, ki imajo že danes vgrajena tipala za meritev atmosferskega pritiska. Poleg tega so sklenili tudi dogovor z letalsko industrijo, prek katerega bodo dobili žive podatke iz tisoče vsakodnevnih letov po celem svetu. Vse skupaj bodo analizirali s svojimi strežniškimi sistemi Watson in algoritmi umetne inteligence, ki se učijo na podali vzorcev in omogočajo predvidevanje, s tem pa napovedovanje z večjo natančnostjo kot doslej.

IBM trdi, da lahko na ta način bistveno poveča mikrolokacijsko ločljivost vremenskih napovedi. Izračunali so, da bodo lahko na ta način dokaj natančno predvideli lokalno vreme na razdalji treh kilometrov in za precej daljše obdobje kot doslej. Velik del sveta namreč ne zmore večje natančnosti kot na 15 kilometrov ter za obdobje čez 6 do največ 12 ur.

Za kaj več, bi rabili večjo količino vzorcev in večjo procesno moč, oboje pa namerava IBm nasloviti v projektu GRAF. S takim sistemom bi lahko precej bolj pravočasno obveščali o naglih vremenskih spremembah in nevarnostih, ki v zadnjih letih vse prepogosto prizadenejo številne konce sveta, čedalje bolj pogosto tudi tiste, ki so bili tradicionalno bolj mirni.

Vremenska napoved na desni nudi večjo natančnost zaradi večjega števila uporabljenih tipal

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji