Objavljeno: 5.10.2022 05:00 | Teme: EU

Evropski parlament potrdil enotne polnilnike

Evropski parlament je izglasoval novelo direktive v zvezi z dostopnostjo radijske opreme, ki predpisuje enotni standard za polnilnike prenosnih elektronskih naprav. Besedilo predpisa sta že junija dorekla Parlament in Svet, sedaj pa je Parlament še formalno glasoval. Za sta glasovala 602 poslanca, proti 13 in vzdržanih osem.

Spremembe si lahko obetamo v letu 2024. V 24 mesecih po sprejetju direktive bodo morale imeti elektronske naprave polnjenje prek standarda USB-C. To ne obsega le mobilnih telefonov, temveč tudi tablice, bralnike e-knjig, slušalke, digitalne fotoaparate, zvočnike itd. Nekoliko več časa imajo proizvajalci prenosnih računalnikov, ki morajo usklajenost zagotoviti v 40 mesecih, torej do pomladi 2026.

Večjih sprememb ne bo. Večina telefonov že podpira USB-C, edina izjema je Apple. Še vedno pa obstaja obvoz, saj direktiva velja le za naprave, ki se polnijo s kabli. Če bo imela naprava le brezžično polnjenje, bo to lahko kakršnokoli, saj enotnega standarda tu še ni. V prihodnosti si bo Komisija prizadevala tudi za to, saj sicer grozi kaos na tem področju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji