Objavljeno: 29.12.2015 12:00

Diski s toplotnim zapisovanjem bodo zamudili

Če želimo kapaciteto diskov še naprej povečevati, bo nujno uporabiti nekatere trike, o katerih smo pisali v novembrski številki. Žal bomo morali nanje počakati nekoliko dlje, kot je kazalo doslej.

Pravokotno zapisovanje (PMR) je že več let stalnica, prav tako sta se letos že dodobra uveljavila uporaba helija in strešniški zapis podatkov (SMR), a vse to so začasne tehnologije. Pravo revolucijo pričakujemo od toplotnega zapisovanja podatkov (HAMR), kjer bomo sektor na disku pred zapisom podatkov segreli na 400-500 °C, kar bo omogočilo bistveno višje gostote zapisa.

Seagate je diske s HARM obljubljal za prihodnje leto, Hitachi pa pod imenom TAR za leto 2017. A kot kaže, bo treba še malo počakati. Seagate predvideva, da bodo prvi prototipi na voljo v najoljšem primeru konec leta 2016, še verjetneje pa leta 2017. To pomeni, da se komercialna množična prodaja ne bo začela pred letom 2018. Tudi Hitachi že od vsega začetka napoveduje, da lahko diske s toplotnim zapisom podatkov pričakujemo leta 2018.

Tudi Showa Denko (SDK), ki je največji proizvajalec plošč za diske brez lastne proizvodnje diskov, je dejal, da bo HAMR zamudil.

To ne pomeni, da naslednji dve leti ne bo vidnega napredka oziroma povečevanja kapacitete diskov, saj imajo proizvajalci s PMR, SMR in helijem v rokah nekaj adutov za premostitev težav, ki jim jih povzroča implementacija HAMR. Priča pa to o zapletenosti tehnologije, ki tudi najboljšim proizvajalcem še vedno povzroča sive lase zaradi nezanesljivosti.

AnandTech.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji