Objavljeno: 27.5.2015 01:00

Cortana prihaja na Android in iOS

Microsoft je v svojem blogu potrdil namero, da namerava digitalno pomočnico Cortana že v kratkem ponuditi tudi na mobilnih napravah z Androidom in iOS. Na ta korak je treba gledati predvsem iz vidika zagotavljanja enotne uporabniške izkušnje čez različne platforme in utrjevanja položaja Cortane med digitalnimi pomočnicami. Različica za Android bo na voljo junija, iOS pa bo podprt kasneje, a še letos.

Cortana bo na tujih platformah nekoliko bolj okleščena, kot na telefonih in računalnikih z okoljem Windows. Vsaj na začetku s Cortano ne bo možno spreminjati nastavitev in zaganjati določenih programov, ker Android in iOS to ne omogočata kar tako drugim programom (bojda zaradi varnosti). Cortano prav tako ne bo možno zagnati povsem prostoročno, pač zaradi mehanizmov vklopa mikrofona na ciljnih platformah.

Bo pa zato Cortana znala odgovarjati na vprašanja, prikazovati podatke iz interneta, nastavljati opomnike in še nekatera druga koristna opravila, ki niso v nasprotju s politiko družb Google in Apple.

Cortana je le del nastajajoče strategije za povezavo mobilnih naprav s prihajajočim okoljem Windows. V istem blogu so tudi najavili tudi novo aplikacijo Phone Companion App, ki bo uporabnikom omogočala skoraj docela avtomatizirano nastavitev telefonov za učinkovito izmenjavo podatkov z namiznim računalnikom. Phone Companion bo deloval tako s sistemi Windows, kot tudi iOS in Android.

Program bo med drugim znal povezovati OneNote, pomnilnik OneDrive in še kopico drugih Microsoftovih programov. Omogočal bo tudi, da se bodo fotografije iz telefona samodejno sinhronizirale z osebnim računalnikom Windows. Končni nabor funkcionalnosti bodo razkrili ob uradni predstavitvi okolja Windows.

lXREpLEwgOY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji