Objavljeno: 19.4.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca

ChatGPT-4 ne bo dobil naslednika

Izvršni direktor OpenAI, ki je zgradil priljubljeni jezikovni model ChatGPT, je presenetil z izjavo, da so nizko viseči sadeži nemara že potrgani. Sam Altman meni, da z nadaljnjim povečevanjem modelov bistvenega napredka ne bo, temveč bo potreben vsebinski preboj.

Model GPT-2 iz leta 2019 je imel 1,5 milijarde parametrov in je bil za tisti čas osupljiv, z današnjega gledišča pa nič posebnega. GPT-3 iz leta 2020 je imel že 175 milijard parametrov, današnji zastavonoša GPT-4 (ki je na voljo v plačljivi verziji ChatGPT) pa še bistveno več. A OpenAI sploh ne govori več o številu parametrov, pove pa, da je njegovo učenje stalo več kot 100 milijonov dolarjev.

In prav mogoče je, da se bo zgodba tu končala. Altman je potrdi, da trenutno ne razvijajo GPT-5. Razlog ni zloglasno pismo, da je treba počakati z razvojem vsaj pol leta, temveč premislek, da zgolj s slepim povečevanjem števila parametrov bistvenega napredka ne bo več. Treba bo pristopiti drugače. Možnosti je veliko, je dodal, ključno pa je prilagajanje na človeške odzive in nove funkcionalnosti.

Wired

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji