Objavljeno: 26.8.2013

Borza bitcoinov Mt.Gox ob 5 milijonov dolarjev

Poizkusi oblasti, da bi zauzdali elektronsko valuto bitcoin, se kljub težavnosti tega početja nadaljujejo. Same valute zaradi njenega ustroja sicer ni mogoče nadzorovati ali blokirati, lahko pa poskrbijo za težave na mestih, kjer se ta valuta pretvarja v ostale valute. Sveže razkriti dokumenti kažejo, da so ZDA največji borzi za menjavo bitcoinov Mt.Gox zasegle že pet milijonov dolarjev sredstev.

Mt.Gox je na težave naletel že maja, ko so jim zasegli sredstva, ki so jih imeli pri posredniku Dwolla. Gre za elektronski sistem, ki omogoča spletna plačila in izmenjavo denarja, podobno kakor precej bolj regulirani PayPal ali že onesposobljeni Liberty Reserve. Tedaj je Mt.Gox izgubil 2,1 milijona dolarjev, ki so jim jih zasegli po odredbi Službe za domovinsko varnost (DHS). Mesec dni pozneje je Mt.Gox objavil, da zaradi težav z ameriškimi oblastmi ne bo več izplačeval dolarjev.

Sedaj odkriti dokumenti pa kažejo, da jim je DHS zasegel tudi sredstva na bančnem računu pri Wells Fargu v vrednosti 2,9 milijona dolarjev in še 50.000 dolarjev z osebnega računa izvršnega direktorja Marka Karpelesa. To pomeni, da je Mt.Gox skupaj izgubil že pet milijonov dolarjev. Borza, ki je bila doslej največja platforma za izmenjavo bitcoinov, je sedaj pred težko preizkušnjo. Manjše izgube denarja, ki jih je povzročil hekerski napad leta 2011, so namreč uporabnikom vrnili iz lastnega žepa. Precej teže pa bo napraskati skupaj pet milijonov dolarjev.

Američani medtem udrihajo po borzah za bitcoine z nezmanjšano naglico. Tako sta se morali letos posloviti Bitfloor in Bitspend, sedaj je na tnalu Mt.Gox. Začuda se dobro drži slovenski Bitstamp, ki je konec julija po prometu prvikrat presegel Mt.Gox in sedaj vodi. Bitstampu za zdaj pomaga, da ima računa odprta v Sloveniji in Veliki Britaniji, čeprav servilnosti evropskih vlad do Američanov ne gre podcenjevati. Poleg njega obstaja še borza BTC-e, ki pridobiva popularnost, ter novinci, kot je Buttercoin.

Nasploh postaja bitcoin čedalje bolj preganjan. Nemčija je prejšnji teden ugotovila, da so dobički iz bitcoina obdavčljivi, ker gre za denar. Ameriško sodišče pa je že aprila razsodilo, da je bitcoin s pravnega vidika valuta in kot tak podvržen regulaciji.

Časi divjega zahoda na trgu bitcoinov se končujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji