Objavljeno: 18.8.2015 05:00

Bojte se ameriških operaterjev

Tiste bolj paranoični so že dlje sumili, da so nekateri ameriški operaterji v postelji z NSA, sedaj pa imamo tudi dokaze za to. Najnovejši sveženj dokumentov iz NSA dokazuje, da je še posebej voljan sodelovati AT&T, ki je skorajda hišni operater NSA. Seveda ni edini, ki je z NSA sodeloval bolj, kot mu to nalaga zakon, le najbolj ustrežljiv je bil.

AT&T je NSA takoj po napadih na WTC, ko se je v ZDA začelo obdobje prisluškovanja brez sodnih odredb, začel posredovati elektronska sporočila svojih uporabnikov. Sodelovanje se je kasneje še razširilo. Leta 2003 je NSA dobila možnost sprotnega dostopa do omrežja, leta 2011 pa je AT&T začel izročati podatke o klicih z mobilnih telefonov. Dokumenti, v katerih AT&T ni izrecno omenjen, a vsi posredni dokazi očitno kažejo nanj (zaposleni, terminologija, časovno sosledje določenih dogodkov), navajajo intenzivno sodelovanje NSA in AT&T v letih 2003-2013. Dogajanje po tem času seveda ni razkrito, ker je Snowden dokumente pridobil leta 2013. AT&T pa je tudi ključni sestavni del programa Fairview, ki teče že od leta 1985 in tudi omogoča pristop do omrežja.

Dokumenti kažejo, da je AT&T najpomembnejši partner NSA. Svojim zaposlenim je NSA naročila vljudno obnašanje, ker so z AT&T partnerji in ne zgolj v pogodbenem razmerju. Proračun, ki ga je NSA trošila za operacije z AT&T, je dvakrat višji od naslednje postavke – programa Stormbrew, ki se je nanašal na MCI in Verizon. NSA je pri AT&T preizkušala vsa najnovejša prisluškovalna orodja, v njegovih prostorih pa je nameščala vohunsko opremo.

NSA so pomagali tudi ostali operaterji, a je bil AT&T najbolj vzoren in zagret. Novi dokumenti postavljajo na laž njihova dosedanja zatrjevanja, da z NSA sodelujejo v okvirih zakona in izročajo le podatke, ki jim jih nalaga zakon.

The New York Times.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji