Objavljeno: 22.7.2015 01:00

Apple z rekordnim dobičkom, Microsoft z rekordno izgubo

Apple je v drugem četrtletju vnovič prekosil samega sebe in zabeležil prihodke v višini skoraj 50 milijard dolarjev (natančneje 49,6 milijard), kar je 33% več kot v enakem obdobju lani. Za nameček je dobiček zrasel še bolj, kar za 38%, in presegel 10 milijard dolarjev.

Glavni razlog za uspeh je več kot odlična prodaja telefonov iPhone, ki so jih prodali skupaj kar 47,5 milijonov, kar je 35% bolje od enakega obdobja lani. Dobro se prodajajo tudi računalniki Macintosh, kjer so prodali 10% več primerkov. Še naprej pada prodaja tablic iPad, kjer beležijo padec prodaje za 18%, na skupno 10,9 milijonov kosov.

Zanimivo, da Apple ni razkril številk o prodaji pametnih ur Watch, menda zato, da ne s tem tako pomembnih informacij ne bi razkrivali konkurenci. Direktor Tim Cook je to pospremil z izjavo, da se Watch prodaja bolje od pričakovanj in je po hitrosti presegel začetno prodano količino tako iPhonov kot iPadov, ko so ti prvič prišli na trg.

Zanimivo, da je borzni trg ob objavi kljub temu zabeležil padec vrednosti delnic za 6,7%. Zaskrbljenost vlagateljev gre predvsem na račun slabih napovedi za naslednje četrtletje, kjer Apple napoveduje manj od pričakovanega, vse bolj pa jih moti tudi pretirana odvisnost uspehov od le enega izdelka: telefona iPhone.

Microsoft v pričakovanih težavah

Po tem, ko so pri Microsoftu napovedali nov val odpuščanja, je bilo za pričakovati, da bodo temu sledili tudi slabši poslovni rezultati. Microsoft je uradno sporočil, da bodo četrtletje zaključili s čisto izgubo v višini 3,2 milijarde dolarjev, kar je največji minus v zgodovini podjetja.

Ključni razlog je odpis v višini kar 8,4 milijarde dolarjev kot posledica krčenja oddelka za mobilne telefone. Toda zaskrbljenost vlagateljev ni povezana samo z tem napovedanim ukrepom. Microsoftu se je v četrtletju za 5% skrčila tudi celotna prodaja in dosegla 22,18 milijarde dolarjev. Microsoft torej v tem obdobju dosega komaj slabo polovico Applovega prometa.

Manjšo prodajo pripisujejo slabši prodaji operacijskega sistema Windows, po mnenju strokovnjakov pa je ta, zanimivo, povezana z opustitvijo podpore za Windows XP in čakanjem na novi Windows 10. Spodbudno pa je povečanje prodaje tablic Surface in predvsem oblačnih storitev Azure.

Na letnem nivoju je sicer Microsoft zabeležil dobiček v višini 12,2 milijarde dolarjev, kar pa je za polovico manj kot lani v istem obdobju. Celotni prihodek je znašal 93,5 milijard dolarjev, kar je dobrih 6 milijard bolje kot lani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji