Objavljeno: 17.10.2019 10:00

Aplikacija namesto zdravnika? Ne še.

Britansko javno zdravstvo (NHS) uradno podpira aplikacijo Babylon, ki paciente povezuje z osebnimi zdravniki, omogoča naročanje receptov in – na podlagi vpisanih simptomov oceni, katero bolezen ima uporabnik. Izkaže se, da ob enakih simptomih moškemu uporabniku izstreli »morebitni srčni infarkt«, ženski pa – »napad panike«.

Aplikacija je 59-letnemu moškemu uporabniku, kadilcu, z zgodovino lažjih težav s srcem svetovala pregled pri zdravniku, ker je verjetno nekaj narobe s srcem, enako stari ženski kadilki z enakimi težavami pa, da ima verjetno le napad panike.

Je torej aplikacija Babylon, ki temelji na »umetni inteligenci«, odkrito šovinistična? Moškega pošlje k zdravniku, žensko pa poskuša pomiriti s »pomiri se draga, samo malce živčna si, hormoni pač…«? Kot v svojem blogu odgovarjajo avtorji aplikacije, nikakor ne. Le zavedati se moramo, da današnja umetna inteligenca to v resnici ni, ampak je v resnici vse le statistika, beri strojno učenje.

Medicinska statistika pač beleži, da se težave s srcem pri ženskah (večinoma) pojavljajo 15 let kasneje kot pri moških in da imajo ženske dvakrat bolj pogosto težave z anksioznostjo in se pogosteje srečujejo z depresijo. Ker ima Babylon dostop do vseh teh statistik, je razlika v obeh diagnozah logična. Ni pa seveda nujno tudi prava. Ker zna osebni zdravnik ugotoviti še kaj drugega kot »umetna inteligenca«, ki brska po statistikah, bo slednji pred tovrstnimi sistemi še kar nekaj časa v veliki prednosti.

Dokler ne bomo pod izrazom »umetna inteligenca« začeli pojmovati kaj revolucionarno novega, tudi skokovit napredek v procesorski moči računalnikov v prihodnosti ne bo pomagal.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji