Objavljeno: 1.3.2021 13:00 | Teme: google

Ameriška policija uporablja robotske pse, ki so nastali v podjetju Boston Dynamics

Eden izmed trojice plešočih robotov Boston Dynamics, »pes«, imenovan Spot, je že nekaj časa naprodaj, ena izmed strank pa je tudi ameriška policija.

Spot, ki stane od 74.000 dolarjev naprej, je zadnji v seriji robotov, ki jih denimo Newyorška policija uporablja že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. »Psa« odlikuje lahkotno premagovanje ovir (denimo stopnic), nočni vid in denimo dvosmerna komunikacija, ki je potrebna pri komunikaciji za morebitnimi ugrabitelji. Nazadnje je bil uporabljen minuli teden, ko je policija Spota poslala »v izvidnico« v stanovanje v Bronxu, kjer sta bila z orožjem zadrževana dva talca.

Spot se sicer uporablja tudi za pregledovanje nevarnih območij, v začetku pandemije so ga uporabljali tudi komunikacijo z okuženimi osebami.

Družba Boston Dynamics nastala leta 1992 kot spin-off univerze MIT. Leta 2013 jo je kupila družba Google, ki je nato leta 2017 investicijo prodala japonski korporaciji SoftBank kot del ukinitve eksperimentalnih programov, nekoč znanih pod imenom Google X. Konec leta 2020 je bilo podjetje prodani družbi Hyundai.

Boston Dynamics prodan družbi Hyundai

fn3KWM1kuAw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji