Objavljeno: 7.5.2018 08:00

20 let računalnikov Apple iMac, začetnika preobrazbe

Pisalo se je leto 1998 in Apple je bil v globokih težavah, tako glede financ kot iskanje nove identitete. Soustanovitelj družbe Steve Jobs se je vrnil na krmilo družbe z upanjem, da bo povrnil nekdanji blišč in uspešnost. Prvi rezultat tega novega obdobja je bil osebni računalnik iMac, ki je pripeljal novo oblikovalsko smer in standarde v računalniško industrijo.

Od tedaj je minilo natanko 20 let in danes vsi vemo, da je bil prav iMac tisti mejnik, ki je omogočil neverjetno rast družbe Apple, ki bo morda letos presegla zgodovinsko mejo vrednosti bilijona ameriških dolarjev. iMac je postal legenda, ki živi pod istim imenom še v današnjih dneh.

Prvi iMac je bil za današnje razmere skromen računalnik s 15-palčnim katodnim monitorjem in diskom velikosti komaj 4 GB. Zaznamovala ga je značilna organska, ovalna oblika in transparenta plastika ohišja, ki je vnesla nemalo svežine v računalniško industrijo vajeno škatlastih računalnikov bež barve.

Apple iMac je bil prvi v marsičem. Kot prvi je nosil predpono »i«, ki še danes zaznamuje večino Applovih izdelkov. Prvi je opustil starejše vmesnike na račun še nastajajočega standarda USB. In prvič se je pod njegovo obliko podpisal Jonathan Ive, ki je kasneje ustvaril večino legendarnih Applovih uspešnic.

0BHPtoTctDY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji