Objavljeno: 13.1.2012

12 atomov za 1 bit

Raziskovalcem družbe IBM je uspel nov podvig pri miniaturizaciji zapisovanja podatkov: stanje enega bita so uspeli ponazoriti s samo 12 atomi železa, seveda v laboratorijskem okolju in s pomočjo vrstičnega tunelskega mikroskopa. Urejeni atomi so izkoriščali učinek tako imenovanega antiferomagnetnega stanja, ki je dosegljivo le pri zelo nizkih temperaturah in pri katerem se spremenijo magnetne lastnosti snovi.

Medtem ko so je spin med atomi v feromagnetnih snoveh poravnan v isto smer, ima v antiferomagnetnem stanju izmenično ravno nasprotne vrednosti. Ta učinek je omogočil, da so 12 atomov poravnali in z njim ponazorili 1 bit. Da je zadeva praktično uporabna so pokazali tudi na ta način, da so 480 atomov uredili tako, da ponazarjajo digitalni ekvivalent besede THINK (misliti).

Čeprav gre za laboratorijski poizkus, ki še nima praktične rabe, dosežek nakazuje, da bomo morda nekega dne lahko Moorov zakon nadaljevali tudi na atomarnem nivoju. Atomarni zapis je namreč približno 83.000-krat manjši, kot je danes uporabljeno pri običajnih pomnilniških medijih. V današnjih diskih za primer za zapis enega bita uporabimo skoraj milijon atomov.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji